Gorąca kawa z dodatkami to dobry pomysł na deser. Przygotujemy ją z produktów, które na pewno mamy w lodówce lub na półce z przyprawami.

Najprostsze przepisy na kawę

Jeśli chcecie przygotować kawę smakową, pamiętajcie, że ważna jest jakość używanej kawy. Zainwestujcie w dobre ziarna, najlepiej zmielcie je sami w domowym młynku. Dzięki temu kawa będzie bardziej aromatyczna. Zaparzcie ją tak jak lubicie - w ekspresie, kawiarce czy french pressie. 

W ostateczności nada się również kawa rozpuszczalna - dodatki sprawią, że jej dość płaski smak nie będzie tak bardzo wyczuwalny. Przepisy na kawę w najprostszej wersji zakładają dodanie do niej mleka i syropu np. kokosowego, czekoladowego lub karmelowego. Całość dekorujemy bitą śmietaną.

Wolisz klasykę? Przejrzyj nasz przewodnik Najpopularniejsze rodzaje kaw - czy znasz je wszystkie?

 

Kawa kuloodporna

Jednym z internetowych hitów jest tzw. kawa kuloodporna. Dorzuca się do niej masło i dobrze miesza. Taka kawa dodaje energii i sprawia, że dłużej czujemy się syci. Wbrew pozorom jest naprawdę smaczna!

Ciekawym pomysłem na kawę dobrą dla naszego organizmu jest też kawa z koglem-moglem i imbirem. Przyjemnie rozgrzewa, dzięki czemu będzie idealna na długie jesienne i zimowe wieczory pod kocem.

Kawa po wietnamsku 

Interesującym napojem jest też kawa po wietnamsku podawana z mlekiem skondensowanym. W ten sposób poza delektowaniem się słodkim smakiem, można zyskać dodatkową energię. Dużą popularnością cieszyła się również dalgona coffee, koreańska wersja tego napoju. Delikatny jak chmurka deser na bazie kawy rozpuszczalnej poza smakiem będzie cieszył oko niebanalnym wyglądem. 

Jak najlepszy deser

Jak wspomnieliśmy wcześniej, dobrze przygotowana kawa smakowa potrafi z powodzeniem zastąpić wykwintny deser. Grunt to odpowiednio skomponowane dodatki. Przykładowo, możemy uzupełnić kawę o zmiksowanego banana lub puree z dyni. 

Inspirujmy się ulubionymi smakami. Przygotujmy kawę o smaku snickersa - w jednej wersji dodajemy masło orzechowe i czekoladę bezpośrednio do kawy i dobrze mieszamy, ale możemy też zastosować drugie rozwiązanie. Masłem i czekoladą smarujemy wtedy ścianki filiżanki i wkładamy na chwilę do lodówki. Później wlewamy do filiżanki kawę - możemy poczekać aż czekolada i masło się rozpuszczą i połączą z kawą, albo po prostu dozować je sobie łyżeczką. 

Inną opcją jest kawa o smaku batonika bounty z syropem kokosowym i wiórkami. Dla prawdziwych łasuchów zróbmy kawę w amerykańskim stylu z piankami.

Wspaniałym deserem jest również kawa mrożona - Kawa mrożona w 8 odsłonach

Kawa z procentami

Do kawy świetnie pasuje także alkohol. W klasycznej kawie po irlandzku do kawy dodajemy whisky. Możemy jednak zastąpić ją innymi alkoholami. Świetnie ze smakiem kawy komponują się likiery - pomarańczowy, orzechowy, a nawet ajerkoniak. Warto pamiętać, że kawa z likierem lub syropem smakowym będzie dużo słodsza od kawy tylko ze zwykłym mlekiem. 

Lubicie eksperymenty? Spróbujcie kawy po... rosyjsku. Nasi użytkownicy robią ją z dodatkiem wódki. Nie jesteście przekonani? To nic, nadal mamy dla was sprawdzone przepisy na kawę. Szukajcie ich w galerii!