Pasztet domowy to znakomite danie na małe i duże okazje. Głównie dlatego, że to prosty sposób na przemycenie wielu zdrowych składników, za którymi nasi bliscy może niekoniecznie przepadają. To świetny sposób, by urozmaicić menu nawet niejadkom, które nie muszą wiedzieć, że w pysznym mięsnym pasztecie znajdują się też nielubiane przez nich, a jakże zdrowe warzywa. Sprawdźcie, jakie przepisy zebraliśmy w galerii. 

Pasztet domowy - wegetariański posiłek

Jeśli przygotujemy pasztet na przykład z soczewicy czy pasztet z cukinii i dobrze go przyprawimy, nasi bliscy mogą nawet nie wiedzieć, że jedzą pasztet w wersji wegetariańskiej. Dużą popularnością cieszą się pasztety z białej fasoli  a nawet z dodatkiem różnego rodzaju kasz. Warto eksperymentować z dodatkami np.: kaszy jaglanej lub kasz gryczanej. Pasztet domowy daje nam więc spore możliwości komponowania składników. Wegetariańskie pasztety to także znakomite sposoby na przygotowanie przystawek na rodzinne spotkania. 

Sprawdź też przepis na pasztet z królika

Pasztet domowy - składniki

W naszej poprzedniej galerii "Przepis na pasztet świąteczny" znajdziecie aż 16 pomysłów na pasztet domowy, który idealnie sprawdzi się na Święta ze względu na bogactwo składników i wyłącznie klasyczne, mięsne propozycje. Jednak tym razem postawiliśmy na przepisy mniej typowe – nasze zestawienie to pasztet domowy w nowej odsłonie – zarówno wegetariański, jak i mięsny wzbogacony o warzywa, grzyby, w wersji do smarowania i z żurawiną. To przepisy proste, które można przygotować na co dzień, nie tylko od święta! Ponadto warto pamiętać, że konsystencja pasztetu może być zwarta lub bardziej delikatna. W takim przypadku z łatwością stanie się smarowidłem na kanapkę. Taki pasztet domowy doskonale smakuje podany np.:  z kiszonym ogórkiem.

Zobacz też przepisy na pasztet wegetariański!