Pasta jajeczna zazwyczaj ląduje na naszych talerzach w towarzystwie świeżej bułki lub kromek chleba, jako kanapkowe smarowidło. Ale pomysłów na jej wykorzystanie jest więcej. Chociażby jako farsz do jajek na wielkanocne śniadanie czy przystawkę na imprezie. Ugotowane na twardo jajka wypełnione kremową pastą z dodatkiem szczypioru, suszonych pomidorów czy wędzonego łososia to pomysł na prostą i smaczną przekąskę. Pasta z jajek sprawdzi się także, by napełnić nią kruche babeczki. Taki finger food to znakomity pomysł na imprezę ze znajomymi – zaspokoi mały głód, można taką babeczkę zjeść „na raz” i nie potrzeba do niego talerza i sztućców.

Pasta jajeczna - przyprawy

Pasta jajeczna to znakomity posiłek, który można przygotować z różnymi ziołami i przyprawami. Warto dodać posiekaną natkę pietruszki, listki bazylii, tymianek, a nawet lubczyk. Jeżeli cenicie sobie pikantne smaki to warto sięgać po świeżo zmielony pieprz, sproszkowane curry lub ostrą mieloną paprykę. Warto też zadbać o wymieszanie z majonezem lub jogurtem naturalnym świeżego czosnku lub startego chrzanu. Każda z tych wariacji znajdzie swoje miejsce na świątecznym stole lub będzie okazją do zaserwowania urozmaiconego śniadania.

A jeśli chodzi o dodatki, które sprawią, że pasta jajeczna nie będzie już nigdy nudną pastą kanapkową, polecamy wybrane przez nas przepisy. To aż 16 pomysłów, jak wzbogacić klasyczną pastę z ugotowanych jajek, by zaskakiwała ona smakiem. To co, gotujemy jajka na twardo, dodajemy ulubione składniki i pasta na kanapki gotowa!