Kurczak Tikka Masala - historia dania

To danie znajdziemy w menu większości indyjskich restauracji, a także w lokalach z kuchnią pakistańską, gdzie figuruje pod nazwą kurczak masala lub tandoori masala. Przyjmuje się jednak, że kurczak tikka masala to brytyjskie danie oparte na kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Jest kilka wersji, jak zrodził się pomysł na kurczaka w sosie tikka masala. Jedna z historii głosi, że potrawa powstała w latach 60. XIX wieku w Glasgow i była wariacją kucharza na prośbę klienta o sos do zbyt suchego kurczaka. Zgodnie z tą opowieścią, zaimprowizowany na szybko sos z przypraw, pomidorów i jogurtu to właśnie początki sosu tikka masala. Inne wytłumaczenie, jak powstał kurczak tikka masala nawiązuje do Indii Brytyjskich, kiedy to królowa Wiktoria została cesarzową Indii, a brytyjskim żołnierzom serwowano kuchnię indyjską w dostosowanej do nich wersji smakowej - pierwotnie był to prawdopodobnie butter chicken, maślany kurczak z indyjskiego Pendżabu.

Zobacz także:   Kurczak pieczony w całości 

Kurczak Tikka Masala - przepis i dodatki do sosu

Trudno o jeden, klasyczny i niezmienny przepis na kurczaka tikka masala. Przyjmuje się, że wśród podstawowych składników jest rzecz jasna kurczak, a do tego jogurt i zestaw przypraw do marynowania. To właśnie przyprawy, m.in. kmin rzymski, kolendra, imbir, chili, kurkuma, odpowiadają za aromat mięsa. Po marynowaniu kurczaka smaży się na klarowanym maśle (maśle ghee), oliwie lub oleju, a następnie serwuje w pomidorowym sosem, zaprawionym śmietaną lub mlekiem kokosowym i doprawionym mieszanką przypraw garam masala. Kurczak Tikka Masala podawany jest najczęściej z ryżem basmati lub chlebkami naan. Można spotkać się też ze zmodyfikowanymi wersjami dania - kurczak w tikka masala zastępowany jest indykiem, krewetkami,ryby, ser panir.

Sprawdź też: Pałki z kurczaka - 15 przepisów

Wegetariańska Tikka Masala

Osoby, które nie jedzą mięsa wzięły na warsztat danie kurczak tikka masala, wykorzystując charakterystyczny sos, a także sposób marynowania głównego produktu. Czym wegetarianie zastępują kurczaka? Przygotowują m.in. tofu tikka masala lub ciecierzycę tikka masala. Głównym produktem może być też seitan lub tempeh. 

Jak jeszcze wykorzystać sos tikka masala? W galerii powyżej znajdziecie pomysły m.in. na klopsiki tikka masala, pizzę z sosem tikka masala czy tartę z mięsem tikka masala.