Przykładamy coraz większą uwagę do tego, co pojawia się na naszych talerzach. Wybieramy sezonowe produkty, dbamy o dietę, czytamy etykiety produktów spożywczych z atencją. I podczas lektury okazuje się, że niektóre lubiane przez nas smakołyki zawierają sporo dodatków, które niekoniecznie chcemy widzieć w swojej diecie.

Tak jest właśnie z uwielbianym na całym świecie czekoladowo-orzechowym smarowidłem. Ciężko nam oprzeć się smakowi tej przekąski, jednocześnie o ból głowy przyprawia jego skład. Sposobem na jedzenie w zdrowym stylu, a jednocześnie tego, co lubimy, jest próba odtworzenia w domowym zaciszu lubianego produktu. I właśnie domowa nutella jest przykładem, że może się to udać! Kilkanaście przepisów, które zebraliśmy w naszej galerii to dowód na to, że bardzo łatwo można przygotować lubiany produkt w zdrowszy sposób, bez dodawania zbędnych olejów, cukru, wzmacniaczy smaku i aromatu. Oczywiście musimy brać pod uwagę, że domowa smarowidło nigdy nie będzie wiernym odtworzeniem produktu, jaki stoi na sklepowej półce. Nazwa jest tu dość umowna, ale jeśli bierzemy pod uwagę nasze zdrowie, chyba nie ma to de facto większego znaczenia.

 

Domowa nutella - składniki

Pomysłów na domową nutellę jest sporo. Wszystko zależy od tego, z jakich produktów chcemy ją przygotować i jak bliska oryginałowi ma ona być. Bo de facto do przygotowania tego smarowidła potrzebne nam są w zasadzie dwa składniki – orzechy i czekolada. Spożycie dużej ilości czekolady to wciąż nie jest zbyt zdrowa opcja, dlatego my wybieramy zupełnie inne składniki do przyrządzenia domowej nutelli!

Składnikiem, który pojawia się w każdym przepisie na własnoręcznie przygotowany odpowiednik tego kremu, jest kakao. Ciemne kakao to wartościowy produkt, który warto włączyć do naszej diety nie tylko jako składnik ciast. Kakao to źródło antyoksydantów, które chronią nasz organizm przed starzeniem się. To także spora dawka magnezu, a ten pierwiastek wpływa na nasze samopoczucie (chroni przed stresem, zwiększa pracę umysłu, poprawia nastrój), serce (reguluje jego pracę oraz wpływa na dotlenienie krwi i jej przepływ), układ trawienny i odpornościowy. To także bogactwo witamin i związków mineralnych. Warto więc, by był składnikiem naszych zdrowych słodkich smarowideł.

Jakie są inne składniki „oszukanej” nutelli? Tu pojawia się sporo możliwości, bo do jej przygotowania wykorzystać  możemy zarówno kaszę jaglaną, awokado, banany, ciecierzycę czy daktyle. Te niepozorne składniki nie tylko mają moc zamienienia się w słodkie kanapkowe smarowidło, ale także dostarczają naszemu organizmowi wartościowe witaminy, minerały i substancje odżywcze. Wielość produktów daje ogromne możliwości i pozwala stworzyć takie smarowidło, które najbardziej odpowiadać nam będzie pod kątem smaku, konsystencji, poziomu słodkości i podobieństwa do sklepowego pierwowzoru. Niezależnie jednak, który składnik połączymy z kakao i innymi dodatkami, zawsze otrzymamy produkt zdrowszy niż oryginał.

Kluczem do sukcesu w przypadku każdego przepisu, który pokazujemy w naszej galerii, jest odpowiednie zblendowanie naszego kremu. Im dokładniej zmiksujemy całość (warto blendować nawet kilka minut), tym bardziej kremową i  gładką konsystencję otrzymamy. Nie tylko wizualnie lepiej będzie się ona prezentować, ale też łatwiej będzie rozsmarować ją na kanapce czy naleśnikach. Odpowiednia struktura naszego kremu sprawi też, że nawet najwięksi miłośnicy oryginalnego smarowidła, nie dostrzegą różnicy, jedząc naszą domową nutellę.