Choć są dostępne przez cały rok, pomidory najlepiej smakują, kiedy wygrzeją się w słońcu. Dlatego w lipcu i sierpniu te czerwone, krągłe, pełne słodyczy kulki goszczą w naszych kuchniach na okrągło. Robimy z nich wszystko: pełne smaku sałatki, zupy, dodatki do mięs, tortilli, naleśników, aromatyczny sos pomidorowy i przetwory jako pomidory na zimę, sycące zupy lub po prostu zajadamy na surowo! Te czerwone kule stanowią, bazę wielu dań w upalne dni - zobacz więcej pomysłów w naszym artykule lekki obiad na lato.

Pomidory - pyszny przecier 

To warzywo ma jeszcze jedną zaletę – zamienione w passatę, włożone do puszki w sosie czy suszone pomidory przechowywane w oliwie też smakuje doskonale. To właśnie sprawia, że możemy cieszyć się nimi przez cały rok i wykorzystywać na różne sposoby w różnych daniach. Z takiej passaty pomidorowej można przyrządzić pyszny sos pomidorowy, domową zupę pomidorową albo sos do pizzy. A jeśli już o daniach mowa, zobacz aż 23 pomysły, które znaleźliśmy spośród tysięcy naszym serwisie. Zebraliśmy rozmaite dania, pokazujące szerokie zastosowanie tego warzywa. Nasze przepisy na pomidory są na tyle różnorodne, że każdy znajdzie coś dla siebie!

 

A jeśli latem nie możesz bez nich żyć, zobacz też inne galerie z pomidorami w roli głównej: sałatka z pomidorów - 18 przepisów na lato, tarta z pomidorami - 20 pomysłów i przetwory z pomidorów - 17 propozycji.