Krem ze szparagów – delikatna, aksamitna zupa, która w wielu domach otwiera szparagowy sezon. Za każdym razem możemy przygotować ją w innym stylu, zależnie od dodatków, jakie wybierzemy, by podkręcić smak naszego dania. Tej zupy nie może zabraknąć na stole w maju, kiedy w sklepach, na straganach i bazarach szparagowe szaleństwo trwa w najlepsze!

Krem ze szparagów - składniki

Zacznijmy od podstawowego składnika, czyli szparagów. Taką zupę możemy przygotować zarówno z zielonymi i białymi szparagami. Możemy nawet pokusić się o mieszankę obydwu odmian szparagów na talerzu, przygotowując dwukolorowy krem, który zawsze przyciąga wzrok. Dodatek śmietany lub mleka kokosowego dodaje dodatkowego koloru. 

Ogólnie przyjęło się, że bardziej popularną odmianą na zupę są szparagi białe, a to dlatego, że zielone są mniej łykowate, a co za tym idzie - bardziej uniwersalne. Białe natomiast są delikatniejsze, a zupa ze szparagów przygotowana na bazie białej odmiany, bardziej łagodna w smaku.

Krem szparagowy - dodatki

Jakie inne składniki pasują do zupy szparagowej? Nie trzeba ich wiele, bo najlepszy jest taki krem ze szparagów, w którym pierwsze skrzypce grają oczywiście szparagi. Ale aby nasze danie nie było zbyt mdłe, warto pokusić się o składniki typu mała cebula czy biała część pora, które nadadzą całości więcej charakteru.

Sporo zdziałać mogą tu też przyprawy – do białych szparagów idealnie pasuje świeżo zmielona gałka muszkatołowa i pieprz. Świeże zioła – estragon, tymianek czy lubczyk też doskonale smakują w połączeniu z zielonymi i białymi łodyżkami.

Jeśli chcemy, by zupa była bardziej kremowa, zabielmy ja na koniec śmietanką kremówką. To sprawi, że będzie delikatniejsza i aksamitna. By krem ze szparagów stał się jeszcze bardziej wykwintną zupą, dodatek wędzonego łososia czy chipsy z bekonu wyniosą ją na wyżyny smaku. Kilka kropli oliwy smakowej, wiórki Parmezanu czy domowe grzanki to idealne dodatki, jeśli chcemy podać krem szparagowy jak najlepszy chef kuchni - spróbujcie sami!

Przed przystąpieniem do gotowania zupy, przeczytaj artykuł jak przygotować i ugotować szparagi, a jeśli po przygotowaniu kremu ze szparagów, zostanie Ci jeszcze kila łodyżek, odwiedź naszą galerię Szparagi – przepisy na 22 dania i dowiedz się, jak wykorzystać je na inne sposoby, nie tylko w zupie.