Tofu - twarożek sojowy w formie bloku lub bardziej jedwabistej, kremowej. To kultowy produkt w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ tofu zawiera wiele białka, wapnia, magnezu, czyli składników, których może zabraknąć, kiedy eliminujemy produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety. Tofu to także ciekawy produkt pod względem kulinarnym – możemy je smażyć, dusić i przygotowywać na różne sposoby z różnymi dodatkami, nie tylko tymi dalekowschodnimi.

Tofu - przepisy na pyszne dania

Tofu to świetny składnik, który można włączyć do kuchni polskiej. Znane są wegańskie pierogi ruskie przygotowywane z tofu zamiast twarogu. Kostki tofu to także świetny dodatek do sałatek zamiast sera feta. Wystarczy wcześniej zamarynować je w soku cytrynowym i sosie sojowym. Jeżeli jesteśmy złaknieni orientalnych smaków to można przygotować panierowane kostki tofu. Świetnie sprawdzi się do tego mąka ziemniaczana. Po obsmażeniu zarumienione na złoto kostki dorzucamy do podgrzanego sosu wykonanego ze sproszkowanej wędzonej papryki, sosu sojowego i miodu. Gdy kostki tofu wchłoną sos można posypać je posiekanymi ziołami. Takie danie świetnie smakuje podane z makaronem ryżowym, tortillą a nawet zjedzone z kromką chrupiącego chleba. 

Ciekawostką jest, że odpowiednio przyprawione może imitować smak ulubionego mięsa. Ponadto tofu to świetny składnik śniadania. Z powodzeniem wykonacie smarowidło kanapkowe w stylu pasty rybnej albo tofucznicę - do złudzenia podobną do jajecznego pierwowzoru. 

Dowiedz się więcej o tofu