Tarta z pomidorami to danie o wielu obliczach. Pomidory pasują praktycznie do każdego innego produkt, który nadaje się jako składnik tarty– do warzyw, serów, mięs czy ryb. Tę uniwersalność pokazują też przepisy naszych użytkowników, w których to tarta prezentuje wiele smaków i pojawia się w wielu odsłonach.

Tarta z pomidorami - najlepszy przepis na lato

Pomidorki koktajlowe, bawole serca czy pomidory malinowe to idealna baza na tarte. Pomysł na obiad labo na kolację latem. Aby tarta była najsmaczniejsza, najlepiej skomponować ją ze świeżych, sezonowych składników. Kiedy jak nie teraz mamy cieszyć się polską papryką, cukinią z własnego ogródka czy własnoręcznie zebranymi grzybami. Nie zapomnijmy także zaserwować naszej tarty z pomidorami w towarzystwie świeżej sałatki - zobacz galerię sałatka z pomidorów - 18 przepisów. Nie tylko świetnie skomponuje się ona z tartą, ale także sprawi, że tak podany obiad będzie posiłkiem pełnowartościowym i sycącym. Dodając do tarty białko pod postacią mięsa, tofu czy ulubionej ryby stworzymy kompletny posiłek.

Tarta z pomidorami - odpowiedni spód

Jeśli mamy wybraną odpowiednią formę do tarty - blaszaną, silikonową lub ceramiczną - przystępujemy do przygotowania spodu na tartę. Możemy postawić na klasyczne kruche ciasto lub wybrać gotowy arkusz ciasta francuskiego - sprawdźmy jednak skład, aby wybrać dobrej jakości produkt. Oba rodzaje ciast należy wyłożyć na formę i zapiec przed dodaniem kolejnych składników w tym pomidorów. Aby ciasto równomiernie się upiekło, a tarta pomidorowa w przekroju wyglądała doskonale, warto piec spód z obciążeniem (suszony groch lub specjalne akcesoria cukiernicze do obciążenia).

Tarta z pomidorami - dodatki

Soczyste pomidory lub pomidorki to niezbędnik, aby podać wyśmienitą tartę. Smaku doda roztopiony ser na gorąco - mozzarella, cheddar a nawet gouda - wszystkie z nich sprawdzą się doskonale. Najlepsza będzie tarta z mozzarellą i pomidorami - podobnie jak na pizzy ten rodzaj nabiału zachowuje się świetnie pod wpływem wysokiej temperatury. Można wykorzystać mozzarellę tartą lub w kuli odsączoną z zalewy. Ponadto sprawdzą się świeże zioła - bazylia, oregano, a nawet tymianek - pysznie uzupełnią smak tarty. Zioła najlepiej drobno posiekać nożem lub nożyczkami do ziół. Powyżej wymienione mięso (kurczak, kawałki ryby) czy tofu to już dodatki nadprogramowe, które dodadzą kalorii a danie będzie bardziej sycące.

Tarta z suszonymi pomidorami

Smaku tarcie nadadzą też pomidory w oleju - zobacz jak przygotować suszone pomidory w domu. W przeciwieństwie do świeżych pomidorów są łatwiej dostępne, ale równie smaczne. Do wyboru mamy suszone pomidory w hermetycznym opakowaniu lub suszone pomidory w zalewie. Te pierwsze musimy odpowiednio namoczyć przed wykorzystaniem do pieczenia. Z kolei te w słoiku są od razu gotowe do użycia. Olej z zalewy warto wykorzystać do sałatki do dressingu, a suszone pomidory pokroić w kawałki i dodać na spód tarty.

Jeśli tarta z pomidorami to za mało, zobacz nasze galerię z pomysłami na 22 pomidorowe dania. Sprawdzą się zarówno na obiad, jak i kolację. Zobacz też inne pomysły z pomidorami, które można przygotować na lekki obiad na lato. Natomiast, aby zamknąć smak pomidorów na dłużej, polecamy przetwory z pomidorów - 17 propozycji to wybór dla miłośników tych warzyw. 

Zobacz także: Tarta czy kisz? - 30 pomysłów na pyszne dania oraz Tarty na słodko.