Choć wielu z nas może wydawać się, że tarta czekoladowa to wypiek pracochłonny, wcale tak nie jest. Wiadomo - przygotowanie i chłodzenie kruchego ciasta, gotowanie kremu i studzenie go, składanie całego ciasta, dekorowanie… brzmi jak wiele pracy. Ale my wiemy, że taką tartę można przygotować dosłownie w kwadrans! Nie musimy przygotowywać kruchego ciasta, które wymaga pieczenia – wystarczy nam spód z kruchych ciastek zmiksowanych z masłem, który w lodówce zestala się. Zrobienie kremu to też moment – wystarczy rozpuścić czekoladę i ubić ją z mascarpone, wyłożyć na spód i udekorować orzechami lub owocami.

Tarta czekoladowa - składniki 

Tarta czekoladowa świetnie łączy się z bakaliami i świeżymi owocami. Warto sięgnąć po orzechy laskowe, orzechy włoskie lub orzeszki ziemne. Spośród owoców tradycyjnym połączeniem z kremem czekoladowym będą wiśnie, maliny lub truskawki. W sezonie owocowym taka tarta czekoladowa będzie doskonałym deserem. Jednak najważniejszy będzie wybór odpowiedniej czekolady. Najlepiej wybrać tabliczkę czekolady o wysokiej zawartości kakao (minimum 70 %). Można też sięgnąć po gotowe kremy czekoladowe, które skrócą czas przygotowania. Warto wziąć taki krem, który nie zawiera cukru i tłuszczy utwardzanych. 

Sprawdź też przepis na blok czekoladowy!

Jeśli jednak chcecie, by Wasza tarta czekoladowa była niepowtarzalna, dopracowana i zniewalała smakiem, wybierzcie jeden z naszych 15 przepisów. Są warte wypróbowania!