Szyszki dawno temu podbiły nasze serca. Uwielbialiśmy łamać je na kawałki i zjadać, delektując się ulepkową masą. Jedzone na szkolnych przerwach, ale i na wakacjach, były nieodłącznym elementem lat 90. Lubicie szyszki? Sprawdźcie, jak je przyrządzić zarówno na słodko, jak i na słono.

Szyszki na słodko

Z pewnością myśląc o szyszkach, na myśl przychodzi nam słodki smakołyk. W takiej wersji szyszki były bowiem najpopularniejsze. Te łakocie składały się z potężnej ilości dmuchanego ryżu, zlepionego w kształt dużej szyszki przy pomocy masy. Jak się domyślacie, to nie żaden wymyślny i skomplikowany deser, dlatego szybko i w prosty sposób możemy przygotować go w domu. Od razu uprzedzamy - zróbcie więcej, bo szyszki mają tendencję do znikania! 

Jak zrobić domowe szyszki? Będziemy potrzebować dużej ilości ryżu preparowanego. Taki ryż powstaje dzięki oddziaływaniu pary wodnej na ziarenka, cały proces odbywa się w wysokiej temperaturze i przy wysokim ciśnieniu. Gotowy dmuchany ryż, potrzebny do zrobienia szyszek, znajdziecie w sklepach, zwykle w dużych paczkach, wystarczających do deseru. Jeśli chcemy, by nasze szyszki były zdrowsze, użyjmy ekspandowanego orkiszu  lub amarantusa. 

Szyszki na słodko - masa krówkowa

Następnym elementem jest słodka masa. Ponieważ sam ryż jest dość neutralny w smaku, musimy zadbać by równomiernie obtoczyć ziarenka w masie. Przygotujmy ją zgodnie z naszymi upodobaniami. Może być to masa czekoladowa, karmelowa lub kokosowa. Kiedy jest jeszcze ciepła wrzucamy do niej ryż - musimy dobrać odpowiednią ilość: nie zbyt mało, żeby nie utonął w masie, ale i nie za dużo, bo szyszki będą się rozpadać. Następnie formujemy szyszki i odkładamy do lodówki, aby zastygły. 

Jeżeli zależy nam na zaoszczędzeniu czasu to z powodzeniem można sięgnąć po masę wykonaną z rozpuszczonych krówek. Takie słodkości z pewnością znajdą wielu miłośników. Podobnie sprawdzi się masa kajmakowa lub długo gotowane słodzone mleko skondensowane. Tym sposobem można w łatwy sposób przyrządzić chrupiący deser. Smak masy krówkowej można wzbogacić dodając do niej łyżeczkę kakao albo szczyptę cynamonu. 

Szyszki na słono

Co ciekawe, nasi użytkownicy nie poprzestają na słodkich szyszkach. W naszej galerii znajdziecie też szyszki w wersji wytrawnej. Zwykle mięsnej, ale wegetariańskie też śmiało możecie zrobić. Kawałki mięsa, najlepiej kurczaka, zanurzamy w cieście i smażymy na złoto. Gotowe kąski posypujemy sezamem.

Możemy też przygotować mięsne klopsiki w sosie albo upiec ziemniaki w kształcie szyszek. Eksperymentujcie! Szyszki mimo, że najczęściej jednak będą słodkie, dobrze sprawdzą się także w wersji wytrawnej.