Dekoracyjne choinki mogą przybrać różne formy. Wszystko zależy od tego, czy chcemy, by były bardziej płaskie czy jednak trójwymiarowe, pnące się w górę. 

Drożdżowe choinki i choinki z kremu

Jednym z najprostszych sposobów przygotowania słodkiej choinki jest uformowanie jej z ciasta drożdżowego. Drożdżowe choinki przygotowujemy tak samo jak wszystkie drożdżowe bułeczki z tą różnicą, że zamiast zrobić kulki z ciasta, tworzymy z niego płaskie trójkąty. Do ciasta warto dodać bakalie, np. rodzynki czy żurawinę. W ten sam sposób przygotujemy też choinki z ciasta biszkoptowego.

Innym sposobem na zrobienie świątecznej choinki w formie deseru są muffinki. Najpierw pieczemy ulubione babeczki, a następnie formujemy na nich z kremu z zielonym barwnikiem stożki. Możemy ozdobić je cukrową posypką lub kolorowymi cukierkami.

Choinki z piernika

Najbardziej jednak ze świętami kojarzą nam się choinki z piernika. Możemy przygotować płaskie pierniczki w kształcie choinek lub skorzystać ze specjalnych foremek i upiec w nich miękkie choinki z piernikowego ciasta. Dobrą, ale i trudniejszą opcją jest upieczenie pierniczków np. w kształcie gwiazdek i ułożenie ich jedne na drugich, żeby wyglądały jak choinka. Pierniki sklejamy lukrem. Aby utrzymać pionową konstrukcję choinki, warto pomóc sobie na przykład patyczkiem. Wtedy musimy przygotować ciastka lub pierniczki z dziurką w środku, i ułożyć je na patyku, który będzie podtrzymywał całość. 

Możemy też zastosować inny trik i piernikowe ciasto pokroić w długie trójkąty. Następnie sklejamy trzy trójkąty razem, tak by utworzyły choinkę. 

Nie przepadacie za słodyczami? Przygotujcie serowe choinki z kminkiem. Będą świetne do pogryzania przy grzanym winie.