Strudel to nic innego jak faszerowana różnymi składnikami rolada. Rodzaj nadzienia możemy dopasować do własnych upodobań. Zarówno słodkie, jak i wytrawne będzie smaczne, koniecznie wypróbujcie nasze przepisy!

Strudel na słodko - nie tylko z jabłkami

Najpopularniejszym rodzajem strudla z owocami jest austriacki apfelstrudel. Wypakowany po brzegi kawałkami jabłek z cynamonem jest zaliczany do klasycznych deserów. Zwykle podajemy go na ciepło z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych. Tradycyjny apfelstrudel powstaje z wielowarstwowego ciasta kruchego, ale często używane zamiennie jest ciasto półkruche, ciasto francuskie, a nawet ciasto filo. Po przekrojeniu strudla, środek powinien wyglądać jak cienkie płaty ciasta przełożone farszem. 

Zobacz też: Ciasto filo – najciekawsze przepisy

Oprócz klasycznego strudla z jabłkami, możemy przygotować tę potrawę np. z nadzieniem makowym. Taki strudel jest lżejszy od klasycznej drożdżowej rolady, poza tym będzie smakował fanom maku - ciasta jest w nim bowiem niewiele, a główną część stanowi masa makowa. Czym jeszcze można nadziać strudel? Dowolnymi owocami, np. śliwkami czy malinami, marcepanem lub masą czekoladową. Do strudla na słodko często dodaje się bakalie, takie jak rodzynki czy orzechy. Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem. 

Strudel na wytrawnie 

Nawet w Austrii, ojczyźnie apfelstrudla, często spotkamy strudle podawane na wytrawnie. W końcu samo ciasto ma neutralny smak i tak samo jak w przypadku ciasta francuskiego czy filo, farsz może być słony. Z pewnością najbardziej oczywistym rodzajem będzie szpinak z dodatkiem sera feta. Nie powinniśmy się jednak ograniczać. Zarówno nadzienie pieczarkowe, jak i bardzo proste, w stylu szynka-ser, będzie pyszne. 

Spróbujcie strudla zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej - gwarantujemy, że wam zasmakuje!

Sprawdź również: 21 pomysłów na ciasto francuskie na słodko i Ciasto francuskie na słono - 20 przepisów