Sos koperkowy to pyszny dodatek do wielu dań. Świetnie smakuje podany na obiad do delikatnego mięsa oraz na kolację do pieczonych warzyw. Domowy sos sałatkowy można przygotować w wersji dietetycznej i bardziej kalorycznej. Zebraliśmy sposoby na pyszny sos z koperkiem. 

Sos koperkowy - domowy klasyk

Koperek uprawiany jest na całym świecie, z powodzeniem rośnie zarówno w przydomowych ogródkach, jak i w doniczkach na balkonie czy parapecie. Zielone drobne listki pasują idealnie do dodatku, który pojawia się na obiad czy przystawki. To oczywiście sos koperkowy! Łatwy do przygotowania, kusząco kremowy i po prostu smaczny - jeden z podstawowych przepisów, który warto opanować, jeśli chcemy wzorować się na kuchni babci. W tradycyjnej, dobrze znanej wersji sosu koperkowego króluje śmietanka - sos śmietanowo koperkowy jest aksamitny, gładki i smakowity. Nie każdemu jednak służy taki przepis na sos koperkowy - ze względu na kaloryczność i ciężkostrawność śmietany. Osoby na diecie odchudzającej wolą przygotować sos jogurtowo koperkowy - lżejszy, a równie łatwy do przygotowania i dobry w smaku. Sos koperkowy warto przygotować w większej ilości w salaterce i podać do stołu np.: do domowej surówki.

Sos koperkowy - do czego podawać?

Jedno z najpopularniejszych połączeń w polskich domach to sos koperkowy i pulpety. Pulpety ugotowane na parze lub obsmażone na patelni możemy polać gotowym sosem, ale możemy też poddusić uformowane pulpety w sosie koperkowym. Sos koperkowy do pulpetów to jedno z dań, które wielu z nas może pamiętać z czasów dzieciństwa i kuchni w przedszkolu. Aby nie były to koszmarne wspomnienia, warto podkreślić, że dobry sos koperkowy musi być doprawiony. Nie musimy ograniczać się do czarnego pieprzu czy soli. Pieprz zielony, pieprz biały, czosnek granulowany czy sól ziołowa mogą być smaczną odmianą. Jeżeli w naszym jadłospisie pojawia się często łosoś, dorsz czy inna ryba, warto przygotować sos koperkowy do ryby. Podobnie jak w przypadku pulpetów, mięso możemy zaserwować, polewając sosem lub całość podgotować czy zapiec i dopiero wykładać na talerze. Te dwie propozycje to zdecydowanie pomysł, jak wykorzystać sos koperkowy na gorąco na obiad. Możemy jednak przygotować przystawkę z koperkowym dodatkiem. Proste, dobrze znane w polskiej kuchni smaki to jajka w sosie koperkowym. Sos koperkowy do jajek i młodych ziemniaków to niczym zestaw młode ziemniaczki z maślanką i sadzonym jajkiem. I dowód na to, że nie dużym nakładem pracy i za niewielkie pieniądze można przygotować smaczne, sycące domowe jedzenie.

W galerii aż 13 różnych przepisów na sos koperkowy