Jej słodycz zrównoważona kwaśnością kryje w sobie ogromne pokłady kulinarnych pomysłów. Najczęściej sięgamy po suszoną, wzbogaconą sporą ilością cukru, a szkoda, bo surowa żurawina jest znacznie ciekawsza w smaku. Pasuje do wielu dań – tak słodkich ciast i deserów, jak i wytrawnych pasztetów, mięs i warzyw.

Żurawina - wartości odżywcze

Żurawina jest cennym źródłem witamin C, A, B1, B2, niacyny, składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, jod oraz błonnik pokarmowy, który reguluje przemianę materii. Jest też bogata w antyoksydanty oraz flawonoidy, co sprawia, że ma szerokie zastosowanie profilaktyczne, terapeutyczne i prozdrowotne.

Żurawina – przetwory

Żurawina wspaniale sprawdzi się w konfiturach, które serwujemy do mięs lub wędzonych (grillowany oscypek!) lub pleśniowych serów, na przykład brie. Żurawina jest też składnikiem pysznego sosu cumberland, który swoją słodyczą i ostrością musztardy pysznie podkreśla smak pieczeni, pasztetów i pieczonych mięs, na przykład dziczyzny.

Żurawina sprawdzi się także w połączeniu z pomarańczą, jabłkiem i korzennymi przyprawami. Słoiczek własnoręcznie przygotowanej konfitury to dobry pomysł na prezent – także świąteczny.

Żurawina na słodko – w deserach

Choć żurawina do mięsa pasuje idealnie, polecamy ją też w klasycznym, słodkim wydaniu – wzbogaci i „przełamie” smak tortów ze śmietanowymi kremami. Możesz też dodać ją do kruchego lub drożdżowego ciasta – wszędzie tam, gdzie dodajesz rodzynki lub inne bakalie. Jako bogate źródło składników odżywczych sprawdzi się też w batonikach musli.

Żurawina na wytrawnie

Jest składnikiem sałatek – szczególnie tych z dodatkiem serów, na przykład pleśniowego brie lub wędzonych. Zamiast nich często pojawiają się też mięsne kawałki – kurczak lub indyk, kaczka, soczyste plastry wołowiny. Jeśli jesteście fanami słodko-słonych połączeń, to wam posmakuje.

Żurawina – świeża, mrożona, suszona

Suszona żurawina jest w zasięgu ręki przez cały okrągły rok – nie należy do najtańszych, ale z pewnością nie można narzekać na jej dostępność. Z surowymi owocami jest już nieco gorzej – znajdziesz je na większych targach. Rozwiązaniem może być mrożona żurawina – będzie odpowiednia do przygotowania przetworów lub ciasta z żurawiną.

Nalewka z żurawiny

Ten bogaty smak sprawia, że żurawina znakomicie nadaje się też do przyrządzania domowych trunków. Nalewka żurawinowa bywa wzbogacana innymi owocami, na przykład słodkimi malinami. Można też zrobić nalewkę z suszonej żurawiny – będzie miała zupełnie inny, ale równie ciekawy smak!