Ser halloumi pochodzi z Cypru. W Polsce znajdziecie go już jednak w coraz większej ilości sklepów. Zwykle sprzedawany jest w kawałku lub już pokrojony w plastry. Możemy jeść go bezpośrednio po wyjęciu z pudełka, ale najlepiej smakuje na ciepło. Ser halloumi przechowywany jest w solance oraz często doprawiany jest suszoną miętą. Ten dodatek nadaje mu oryginalnego smaku. Sprawdźcie, jak go przyrządzić!

Jak grillować ser halloumi?

Ser halloumi powstaje z mleka owczego, często z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Ma biały kolor i jest zaliczany do serów półtwardych. Jego sprężysta struktura sprawia, że do zapiekania i grillowania nadaje się znakomicie. Potraktujcie go jak przekąskę i grube plastry usmażcie w chrupkiej panierce lub posmarujcie odrobiną tłuszczu i zgrillujcie. Ser halloumi dobrze też będzie komponował się z kawałkami warzyw w formie szaszłyków. Do tego wystarczy już tylko jogurtowy sos lub bagietka. Co ciekawe, ser nie roztapia się podczas podgrzewania, zyskuje jednak na smaku.

Ser halloumi - do sałatki i kanapki

Zgrillowany ser halloumi możecie również włożyć do bułki burgerowej lub kanapki z chleba. Z pomidorem, sałatą, zielonym ogórkiem i sosem będą wspaniałą alternatywą dla klasycznych mięsnych przepisów. Ser warto też pokroić w kostkę i dodać np. do sałatki lub wrzucić do zupy czy makaronu. Halloumi wzbogaci smak każdego dania!