Na wiosnę i Wielkanoc tuż obok jajek faszerowanych prym wiedzie wytrawna sałatka wielkanocna. Z kolei w grudniu, przed świętami Bożego Narodzenia, odświeżamy pomysły nie tylko na 12 potraw, bo na stole pojawia się też sałatka na Wigilię. Sałatki przygotowujemy też z okazji Sylwestra, imprezy Andrzejkowej czy "śledzika". Możemy kombinować z formą podania (np. sałatka warstwowa), ale też oryginalnym połączeniem smaków (np. sałatka z tuńczyka w cieście francuskim). Są jednak trzy klasyczne przepisy na sałatki na święta, które warto wyróżnić. 

Sałatki na Święta - sałatka jarzynowa

Składniki na sałatkę jarzynową jednym tchem potrafi wymienić większość z nas, choć do tych podstawowych produktów niejedna gospodyni dopisuje "swój" dodatek. I tak niektórzy nie wyobrażają sobie, aby sałatka jarzynowa nie zawierała w sobie jajek, a inni za niezbędnik uważają dodatek jabłka. Część osób dorzuci kukurydzę konserwową, inni postawią na ugotowaną włoszczyznę i groszek. Sałatka jarzynowa w najpopularniejszej wersji zawiera majonez, ale w wersji mniej kalorycznej możemy połączyć warzywa i jajka za pomocą jogurtu naturalnego i musztardy. Jedno jest pewne - sałatka jarzynowa najlepiej smakuje na 1-2 godziny po przygotowaniu, gdy smaki "przegryzą się".

Sałatki na Święta - sałatka śledziowa

Filety śledziowe, śledziowe koreczki czy śledzie marynowane doskonale smakują podane w formie sałatki z różnorodnymi składnikami. W zależności od tego, czy przygotowujemy sałatkę na Wielkanoc, czy na Boże Narodzenie, możemy postawić np. na jajka, buraki, żurawinę, ogórki kiszone. Ważne, aby wybierać śledzie ze sprawdzonego źródła i - jeśli to potrzebne - wymoczyć zbyt słone płaty. Sałatka śledziowa z fasolą, sałatka śledziowa z pieczarkami czy śledzie pod pierzynką - każda z tych i wielu innych propozycji to dobry wybór, aby na stole pojawiła się sałatka śledziowa.

Sałatka gyros - klasyk dobry na różne okazje

Intensywnie doprawiony kurczak, sporo warzyw i smakowity sos - to poszczególne elementy, które musimy przygotować, aby podać sałatkę gyros. Swoją nazwę sałatka na zawdzięcza właśnie rodzajowi przyprawy, która nadaje smak mięsu i całemu daniu. Sałatka gyros najlepiej prezentuje się w wyższej salaterce, w której składniki układamy warstwowo. Zaczynamy od podsmażonego kurczaka, a następnie według gustu dodajemy czerwoną cebulę, kukurydzę, ogórki, paprykę i obowiązkowo sosy: pomidorowy i majonezowy.

Jakie jeszcze sałatki na święta warto poznać? Zobaczcie powyżej naszą galerię z przepisami.