Na wiosnę i Wielkanoc tuż obok jajek faszerowanych prym wiedzie wytrawna sałatka wielkanocna. Z kolei w grudniu, przed świętami Bożego Narodzenia, odświeżamy pomysły nie tylko na 12 potraw, bo na stole pojawia się też sałatka na Wigilię. Sałatki przygotowujemy też z okazji Sylwestra, imprezy Andrzejkowej czy "śledzika". Możemy kombinować z formą podania (np. sałatka warstwowa), ale też oryginalnym połączeniem smaków (np. sałatka z tuńczyka w cieście francuskim). Są jednak cztery klasyczne przepisy na sałatki na święta, które warto wyróżnić. Sprawdźcie i przekonajcie się, czy są wśród nich Wasze ulubione świąteczne sałatki,

Sałatki na Święta - sałatka jarzynowa

Składniki na sałatkę jarzynową jednym tchem potrafi wymienić większość z nas, choć do tych podstawowych produktów niejedna gospodyni dopisuje "swój" dodatek. I tak niektórzy nie wyobrażają sobie, aby sałatka jarzynowa nie zawierała w sobie jajek, a inni za niezbędnik uważają dodatek jabłka. Część osób dorzuci kukurydzę konserwową, inni postawią na ugotowaną włoszczyznę i groszek. Sałatka jarzynowa w najpopularniejszej wersji zawiera majonez, ale w wersji mniej kalorycznej możemy połączyć warzywa i jajka za pomocą jogurtu naturalnego i musztardy. Jedno jest pewne - sałatka jarzynowa najlepiej smakuje na 1-2 godziny po przygotowaniu, gdy smaki "przegryzą się". Na świąteczny obiad będzie jak znalazł! Lubisz sałatki ze strączkami? Sałatka z czerwoną fasolą na 12 sposobów to propozycja dla Ciebie! Z kolei z kuchni świata sprawdzi się przepis na sałatkę szwabską. Sałatki najlepiej podawać ze sztućcami do nakładania - to wygodne i higieniczne rozwiązanie przy stole.

Sałatki na Święta - sałatka śledziowa

Filety śledziowe, śledziowe koreczki czy śledzie marynowane doskonale smakują podane w formie sałatki z różnorodnymi składnikami. W zależności od tego, czy przygotowujemy sałatki na Wielkanoc, czy na Boże Narodzenie, możemy postawić np. na jajka, buraki, żurawinę, ogórki kiszone. Ważne, aby wybierać śledzie ze sprawdzonego źródła i - jeśli to potrzebne - wymoczyć zbyt słone płaty. Sałatka śledziowa z fasolą, sałatka śledziowa z pieczarkami czy śledzie pod pierzynką - każda z tych i wielu innych propozycji to dobry wybór, aby na stole pojawiła się sałatka śledziowa. Sałatki można podawać w miseczkach, miskach czy mniejszych półmiskach - w zależności jaką ilość sałatki przygotowujemy i na jakiej prezentacji dania nam zależy.

Sałatka gyros - klasyk dobry na różne okazje

Intensywnie doprawiony kurczak, sporo warzyw i smakowity sos - to poszczególne elementy, które musimy przygotować, aby podać sałatkę gyros. Swoją nazwę sałatka na zawdzięcza właśnie rodzajowi przyprawy, która nadaje smak mięsu i całemu daniu. Sałatka gyros najlepiej prezentuje się w wyższej salaterce, w której składniki układamy warstwowo. Zaczynamy od podsmażonego kurczaka, a następnie według gustu dodajemy czerwoną cebulę, kukurydzę, ogórki, paprykę i obowiązkowo sosy: pomidorowy i majonezowy - polecamy wybierać majonez z prostym składem, który podkreśli smak pozostałych składników sałatki.

Sałatki na święta można zrobić też z dodatkiem ryb - wygodny sposób to jakościowy tuńczyk w puszce. W zależności od przepisu możemy wybrać tuńczyka w sosie własnym lub tuńczyka w oleju. Sałatki świąteczne to pole do kulinarnych eksperymentów i nowych zestawień smaków.

Jakie jeszcze pyszne sałatki na święta warto poznać? Zobaczcie powyżej naszą galerię z przepisami.  Nie zapomnijcie o innych klasykach na świąteczny stół, takich jak ciasta świąteczne czy przepisy na świąteczny obiadNiezależnie od tego, czy to przepisy na Wielkanoc (w tym obiad wielkanocny), czy 12 klasycznych dań na Wigilię, z nami przygotujecie najlepsze potrawy!

Zobacz też: Dania wielkanocne Magdy Gessler – pyszne przepisy na klasyki