Sałatka z ryżem to danie uniwersalne. Smakuje zarówno jako drugie śniadanie do pracy, lekki obiad na lato czy sycąca kolacja. Ta potrawa sprawdzi się jednak też na specjalne okazje – rodzinny obiad czy imieniny, a także grill i spotkania z przyjaciółmi.

Choć sałatka ryżowa jawi nam się przede wszystkim jako sałatka z ryżem i kurczakiem, ananasem, majonezem i curry, pomysłów na nią jest wiele więcej. I to nie tylko z ciężkimi majonezowymi sosami. Taka sałatka to także pyszne danie dla dbających o linię. Co więcej, nie musimy ograniczać się do białego ryżu. Dzięki temu, że coraz łatwiej kupić można różne odmiany ryżu – nie tylko biały, ale i czarny czy czerwony – nasza sałatka może być nie tylko smaczna i zdrowa, ale jeszcze bardziej kolorowa!
 

Jak dobrze ugotować ryż?

Aby sałatka z ryżem była udana, musimy wiedzieć, w jaki sposób zaopiekować się naszym głównym produktem. Do sałatek zdecydowanie bardziej pasuje ryż ugotowany na sypko - najlepiej nada się do tego długoziarnisty basmati. Jednak jego gotowanie jest trochę bardziej skomplikowane. Zacząć należy od opłukania ryżu pod zimną, bieżącą wodą. Dzięki temu pozbędziemy się nie tylko zanieczyszczeń, ale przede wszystkim nadmiaru skrobi, która jest przyczyną sklejania się ryżu. Odcieknięty już ryż wrzucamy do osolonej wody i gotujemy przez 15-20 minut. Jeśli chcemy, aby kolor naszego ryżu pozostał śnieżnobiały, możemy dodać odrobinę soku z cytryny.    

Kolory na talerzu to domena lata, a w upalne dni warto wybrać lekki obiad na lato. Sałatka z ryżem i świeżymi warzywami, będzie znakomita propozycją!