Zielone listki o charakterystycznym smaku pasują do wielu składników. Dlatego sałatka z rukolą to danie, które można podać w różnorodny sposób. Wszystko zależy od produktów, z którymi ją połączymy. Warto dodawać ją do składników, które mają delikatny, mało wyrazisty smak – na przykład mozzarelli, dzięki czemu taka sałatka będzie smaczniejsza i bardziej wyrazista. A nasze przepisy to dowód na to, że pasuje ona do wszystkiego!

Sałatka z rukolą to jednak nie tylko smak, ale i zdrowie. Te zielone listki to źródło minerałów  - wapnia, potasu, żelaza, cynku,  witamin – A. K, C i B oraz aminokwasów. Warto więc sięgać po nią często, nawet w małych ilościach, na przykład jako dodatek do lekkich dań na lato. Co ważne, można dodać ją nie tylko do sałatek, ale i dań z makaronem, twarożków, posypać nią kanapki. Rukola sprawdzi się do wszystkiego, a jej lekko ostry smak podkręci całe danie. Jednak my uważamy, że to właśnie sałatka z rukolą, ze względu na swoją różnorodność, zasługuje na największe uznanie.