Jeśli lubicie pieczarki, sałatka z pieczarkami z pewnością przypadnie Wam do gustu. Co ważne, można przygotować ją na wiele sposobów. Sałatka z pieczarkami może być klasyczna, z dodatkiem majonezu, ale też bardzo lekka, na bazie sałaty i świeżych warzyw. Możecie zjeść ją na lunch, obiad lub kolację – w każdej wersji smakuje świetnie!

Sałatka z pieczarkami – jakie pieczarki wybrać?

Przygotowując sałatkę z pieczarkami na samym początku powinniśmy wybrać pieczarki. Nie jest to wcale takie oczywiste, biorąc pod uwagę fakt, że w supermarketach coraz częściej pojawiają się pieczarki brązowe czy pieczarki Portobello. Do sałatki z pieczarkami najczęściej wykorzystujemy pieczarki białe – mają delikatny smak i dobrze pasują do wielu innych składników. Z kolei pieczarki brązowe są intensywniejsze w smaku, więc jeśli chcemy uzyskać bardziej grzybowe danie. Portobello natomiast to pieczarki o dużych kapeluszach. Najlepiej wykorzystać je do przygotowania na grillu lub nafaszerowania.

Pieczarki możemy dodać do sałatki z pieczarkami surowe, pokrojone w plastry, możemy je też usmażyć, dzięki temu będą miały głęboki smak. Jeśli zależy nam na bardziej treściwym daniu, pieczarki można też zapanierować i usmażyć na głębokim tłuszczu. Takie pieczarki świetnie pasują do lżejszych sałatek – panierka i majonez to dla wielu osób za dużo, więc wykorzystajcie je raczej do sałatek na bazie zielonych liści. Jesteście na diecie lub wolicie mniej tłuste dania? Pieczarki do sałatki ugotujcie na parze. Pieczarki do sałatki możecie pokroić w kostkę, w plasterki lub po prostu w ćwiartki czy, jeśli macie mniejsze pieczarki, na połówki.

Pyszna sałatka z pieczarkami będzie pięknie prezentować się na stole w dużej misie. Warto zaopatrzyć się także w sztućce do sałaty – zwykle zestaw składa się z klasycznej łyżki i łyżki z ząbkami, dzięki czemu dużo łatwiej nabrać porcję sałatki na talerz.  

Sałatki z pieczarkami – przepisy proste

Jak zrobić sałatkę z pieczarek? Przepis na sałatkę z pieczarkami może być bardzo zróżnicowany. Jakie składniki wybrać, by powstały pyszne sałatki z pieczarkami? To zależy od gustu. Możemy pójść w stronę klasycznych sałatek jarzynowych z dodatkiem majonezu i połączyć pieczarki z kiszonymi ogórkami, kukurydzą, ulubioną szynką czy kiełbasą. Pomysłem jest też wariacja ze śledziem lub z sałatka z grzybami, jajkami na twardo i papryką. Tego typu sałatki możemy trochę „odchudzić” zastępując majonez jogurtem naturalnym.

Jeśli zależy nam na czymś lżejszym, użyjmy zielonych sałat jako bazy. Szybka sałatka z pieczarkami, brokułami i na przykład makaronem ryżowym lub klasyczna sałata ze świeżymi warzywami i złocistymi pieczarkami z pewnością będzie smaczną przekąską czy lekkim obiadem. Ciekawym pomysłem jest też użycie małych pieczarek marynowanych. Ich charakterystyczny kwaskowy smak dobrze pasuje do wielu sałatek.

Taka sałatka z pieczarkami świetnie sprawdzi się też jako propozycja na upalne dni. Przeczytaj nasz artykuł, w którym czeka na Ciebie niejeden lekki obiad na lato!

Sprawdź też: sałatka z tortellini i dania z pieczarkami