Sajgonki znajdziemy w niemal każdej restauracji azjatyckiej. Najczęściej w menu figurują w dziale z przystawkami. Z powodzeniem sprawdzą się jako przystawka przed zjedzeniem sushi, ramenu czy pho. 

Co to są sajgonki?

Sajgonki przypominają nasze krokiety czy naleśniki. Przygotowujemy je za to z innego ciasta. W sklepach azjatyckich możecie kupić już gotowe specjalne ciasto do sajgonek, ale równie popularny jest po prostu papier ryżowy. W papier zawijamy różnego rodzaju smakołyki, a potem całość obsmażamy na złoty kolor. Chodzi o to, by sajgonki były chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, zaskakiwały połączeniami smakowymi.

Sajgonki – przepis podstawowy

Jak zrobić sajgonki? To proste! Przepis na sajgonki zakłada, że użyjemy papieru ryżowego i zwiniemy go w niewielkie rolki z dodatkami. Przed zwinięciem sajgonek papier lekko namaczamy - można przesunąć go dwa razy po płytkim talerzu wypełnionym niewielką ilością wody. Następnie do środka nakładamy nadzienie. Farsz do sajgonek to pole do eksperymentów. Możemy zdecydować się na nadzienie mięsne - kurczak czy krewetki dobrze się sprawdzą. Dodajmy też odrobinę ryżu lub makaronu ryżowego (w naszej galerii znajdziecie też wersję z kaszą!). Ważne, żeby poszczególne składniki miały różne tekstury i smaki - niech będzie tu coś miękkiego, ale i coś chrupiącego, coś słodkiego, ale i kwaśnego. Do sajgonek koniecznie dodajmy także dużo warzyw. Może to być pokrojona w cienkie słupki marchewka, awokado, kapusta czy kimchi

Jak zawijać sajgonki? Preferujemy dwie techniki. Jedna zakłada, że składniki, tak jak w naleśnikach, umieszczamy po jednej stronie papieru ryżowego i zwijamy go w rolkę, podwijając jednocześnie brzegi, by składniki nie wypadły z żadnej ze stron. Druga technika to nałożenie farszu na środek papieru i zawinięcie brzegów z dwóch stron, tak by utworzyć zamkniętą sakiewkę. 

Sajgonki po zwinięciu możemy przygotować w różny sposób. Jeśli chcemy być w zgodzie z klasycznym przepisem, usmażmy je z obu stron na patelni. Chcąc jednak zredukować ilość użytego tłuszczu, a tym samym kaloryczność dania, możemy upiec je w piekarniku lub na grillu. Sajgonki świetnie wyjdą również ugotowane na parze. Możemy też jeść je na surowo (papier ryżowy nie wymaga podgrzewania, musimy tylko wcześniej przygotować mięso, jeśli znajdzie się w farszu) jako tzw. spring rollsy. 

Z czym podawać sajgonki?

Sajgonki najlepiej smakują z dodatkiem odpowiedniego sosu. Popularny jest zwłaszcza sos na bazie masła orzechowego. Aby zwiększyć orzechowy smak sajgonek, możemy dodatkowo posmarować papier ryżowy niewielką ilością masła orzechowego. Dobry będzie także sos sojowy czy słodko-kwaśny.