Rzodkiewka – kalorie i właściwości

Rzodkiewka, tuż obok pomidorów, ogórków i sałat, to kwintesencja smacznej wiosny. Warzywo to skrywa w sobie spora dawki m.in. witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, a także fosforu, potasu, żelaza. Jedzona regularnie rzodkiewka pozytywie wpływa na układ pokarmowy – pomoże na niestrawność i brak apetytu. Dzięki zawartym w rzodkiewkach związkom siarki, warzywa te polecane są dla wzmocnienia włosów i paznokci. Rzodkiewka wykazuje też działanie wykrztuśne. Aby w pełni korzystać z prozdrowotnych właściwości rzodkiewek, najlepiej spożywać je na surowo.  Rzodkiewkowe smoothie przyjemnie orzeźwi i dostarczy porcji witamin i mikroelementów. Wiele osób zastanawia się, ile kalorii ma rzodkiewka. Warto wiedzieć, że rzodkiewka uważana jest za warzywo niskokaloryczne. W 100 g rzodkiewka ma około 15 kalorii. Dlatego zalecana jest w różnego rodzaju dietach i daniach niskokalorycznych.

Rzodkiewka – jak kupować nowalijki?

Najsmaczniejsza rzodkiewka będzie drobna i lekko podłużna. Zwróćmy uwagę na liście rzodkiewki – ładny, zielony kolor i brak uszkodzeń będą dobrym znakiem. Żółte przebarwienia czy zwiędłe listki mogą świadczyć o używaniu pestycydów i złym przechowywaniu rzodkiewek. Rzodkiewki najlepiej podać od razu, ale jeśli zdarzy nam się przegapić moment konsumpcji w najlepszym momencie, jest sprytny sposób na szybkie orzeźwienie warzyw. Rzodkiewkę wystarczy włożyć do lodowatej wody i po kilku chwilach odzyska specyficzną chrupkość i kolor. Liście często niesłusznie lądują, a warto wykorzystać je do przygotowania pesto z liści rzodkiewki.

Rzodkiewka – jak wyhodować kiełki rzodkiewki?

Rzodkiewka to cenne źródło witamin i siarki. Prawdziwą skondensowaną bombą witaminową są kiełki rzodkiewki. Ostry smak nadaje wyrazistości nawet kanapkom wykonanym z prostych składników. Aby przygotować kiełki rzodkiewki w domu wystarczy posiadać gazę, sznurek, słoik i opakowanie nasion na kiełki. Zamiast sznurka można użyć gumki recepturki. Rzodkiewka w postaci nasion powinna być wsypana do suchego słoika. Przyjmuje się łyżkę nasion na słoik o pojemności 200 ml. Słoik z nasionami zalewamy wodą. Może być woda prosto z kranu, ale lepsza będzie przefiltrowana. Woda powinna sięgać połowy wysokości słoika. Najlepiej nasiona na kiełki moczyć przez 8 godzin. Czas oczekiwania nie będzie się dłużył, gdy zrobimy to na noc przed snem. Po tym czasie słoik nakrywamy gazą i zawiązujemy wokół sznurek lub nakładamy gumkę recepturkę. Wodę należy wylać przez gazę. Następnie nasiona na kiełki płuczemy i ponownie wylewamy wodę. Słoik z nasionami przechylamy pod kątem około 90°. Można sobie pomóc od spodu innym naczyniem. Ważne, aby pozostałości wody swobodnie spływały oraz by gaza umożliwiała przepływ powietrza. Rzodkiewka w postaci kiełków powinna być w postawiona w cienistym miejscu a woda powinna być wymieniana dwa razy dziennie. Rzodkiewka jako kiełki będzie gotowa po około czterech dniach.

Rzodkiewka – jak przechowywać rzodkiewkę?

Rzodkiewka powinna być przechowywana w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepsza będzie dolna półka lodówki. W lodówce szuflady są często przeznaczone do przechowywania warzyw. Rzodkiewka będzie dłużej świeża, gdy przed włożeniem do lodówki usuniemy z niej liście. Następnie rzodkiewki można przechowywać w nieszczelnym papierowym woreczku albo zawinięte w ręcznik papierowy. Rzodkiewka przygotowana w ten sposób nadaje się do spożycia nawet przez tydzień.

Rzodkiewka – przepisy w kilka chwil

Rzodkiewka może być podawana jako dodatek lub tylko część dania – jajka faszerowane rzodkiewką czy twarożek z rzodkiewką to sprawdzone klasyki na wiosenne śniadanie. Warto jednak docenić rzodkiewki i przygotować danie, w którym będą grać główną rolę. Rzodkiewka z chrzanem, rzodkiewkowa tarta czy zupa krem z rzodkiewek będą miłym zaskoczeniem nie tylko dla fanów tego warzywa. Rzodkiewka nadaje się idealnie do przetworów – marynowane rzodkiewki i kiszone rzodkiewki z imbirem wzbogacą domową spiżarnię.