Rzodkiewka – kalorie i właściwości

Rzodkiewka, tuż obok pomidorów, ogórków i sałat, to kwintesencja smacznej wiosny. Warzywo to skrywa w sobie spora dawki m.in. witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, a także fosforu, potasu, żelaza. Jedzona regularnie rzodkiewka pozytywie wpływa na układ pokarmowy – pomoże na niestrawność i brak apetytu. Dzięki zawartym w rzodkiewkach związkom siarki, warzywa te polecane są dla wzmocnienia włosów i paznokci. Rzodkiewka wykazuje też działanie wykrztuśne. Aby w pełni korzystać z prozdrowotnych właściwości rzodkiewek, najlepiej spożywać je na surowo.  Rzodkiewkowe smoothie przyjemnie orzeźwi i dostarczy porcji witamin i mikroelementów.

Rzodkiewka – jak kupować nowalijki

Najsmaczniejsza rzodkiewka będzie drobna i lekko podłużna. Zwróćmy uwagę na liście rzodkiewki – ładny, zielony kolor i brak uszkodzeń będą dobrym znakiem. Żółte przebarwienia czy zwiędłe listki mogą świadczyć o używaniu pestycydów i złym przechowywaniu rzodkiewek. Rzodkiewki najlepiej podać od razu, ale jeśli zdarzy nam się przegapić moment konsumpcji w najlepszym momencie, jest sprytny sposób na szybkie orzeźwienie warzyw. Rzodkiewkę wystarczy włożyć do lodowatej wody i po kilku chwilach odzyska specyficzną chrupkość i kolor. Liście często niesłusznie lądują, a warto wykorzystać je do przygotowania pesto z liści rzodkiewki.

Rzodkiewka – przepisy w kilka chwil

Rzodkiewka może być podawana jako dodatek lub tylko część dania – jajka faszerowane rzodkiewką czy twarożek z rzodkiewką to sprawdzone klasyki na wiosenne śniadanie. Warto jednak docenić rzodkiewki i przygotować danie, w którym będą grać główną rolę. Rzodkiewka z chrzanem, rzodkiewkowa tarta czy zupa krem z rzodkiewek będą miłym zaskoczeniem nie tylko dla fanów tego warzywa. Rzodkiewka nadaje się idealnie do przetworów – marynowane rzodkiewki i kiszone rzodkiewki z imbirem wzbogacą domową spiżarnię.