Sztuka polega na tym, aby dobrać bazowy blat, pyszne nadzienie i zwinąć całość w zgrabny rulon – nie jest to bardzo trudne, ale przyda się nieco wprawy i pewna ręka. Następnym etapem może być zdobienie rolady. Do najpopularniejszych należy rolada biszkoptowa, bo puszysty i dość elastyczny biszkopt można pięknie zwinąć, a przy tym świetnie chłonie smaki nadzienia – kremu czy dżemu… Bardzo lubiana jest tez rolada lodowa, przygotowywana na wzór lodów, które kiedyś kupowało się tylko w sklepie. Koneserom posmakuje rolada bezowa, ale to – jak każda beza – nieco wyższa szkoła jazdy. Nie tylko upieczenie bezy może być wyzwaniem, ale też jej piękne zwinięcie. Rodzajem rolady jest też makowiec zawijany, znany też jako świąteczna strucla makowa.

Wypróbuj roladę z jeżynami i mascarpone lub roladę z mango i malinami

Nadzienie rolady

Najczęściej jedną z warstw jest bita śmietana, krem (na przykład na bazie mascarpone), dżem, konfitura, a czasem i masa kajmakowa, bakaliowa czy makowa. Zdarzają się też lody i owoce. Przykładem rolady jest też słynne francuskie ciasto bûche de Noël – jest bardzo charakterystyczne, bo ciasto biszkoptowe zawija się z maślanym kremem i zdobi całość tak, aby przypominała polano drewna. Tradycyjnie spożywa się je we Francji w czasie świąt Bożego Narodzenia, najczęściej po pasterce.

Wierzch rolady

Roladę warto ozdobić – na przykład obkładając ją z zewnątrz kremem, polewając polewą, posypując ozdobami cukierniczymi, kandyzowanymi skórkami owoców, orzechami, bakaliami, świeżymi owocami. Krem można nakładać szprycą cukierniczą – tak, by tworzył ładne wzory.

Słodka rolada na stole

Rolady podaje się zwykle samodzielnie, bo i tak są bardzo bogate, więc dodatek lodów, bitej śmietany czy konfitury bywa już zbędny. Ładnie zwinięta rolada w przekroju tworzy atrakcyjny wzór – ciasto pokrojone w plastry prezentuje więc całą swoją zawartość i jest niezwykle kuszące.