Rokitnik znany był już w starożytności, a także znalazł swoje zastosowanie w medycynie ludowej. Pełnił rolę środka wspomagającego leczenie różnych dolegliwości, uspakajał i wspomagał leczenie ran. Owoce rokitnika zostały również docenione przez szefów kuchni, którzy wykorzystują go do wielu potraw, nadając im niepowtarzalnego smaku i aromatu. Jest on również istotnym składnikiem wykorzystywanym w kosmetyce, gdyż wykazuje działanie silnie regenerujące.

Rokitnik - właściwości

Rokitnik nie jest zwyczajnym krzewem. To roślina, która pochwalić się może całym wachlarzem właściwości prozdrowotnych, a także witamin i minerałów. Nie bez przyczyny Rosjanie określają go mianem „Złota Syberii”. Dzięki właściwościom chroniącym przed promieniowaniem, owoce rokitnika były obecne w diecie rosyjskich kosmonautów. Rokitnik jest przede wszystkim bogatym źródłem witaminy C. Plasuje się na drugim miejscu roślin z największą jej zawartością, wyprzedza go jedynie owoc dzikiej róży. Dlatego też rokitnik zalecany jest osobom z niedoborem tej witaminy, cierpiącym na takie dolegliwości jak trudności w gojeniu się ran, brak apetytu, obniżona odporność czy bóle mięśni i stawów. Rokitnik zawiera również witaminę E, która wraz z wymienioną wyżej witaminą C wspomaga pracę serca, obniża ciśnienie oraz poziom cholesterolu. Również zawartość potasu przyczynia się do tego, że owoce rokitnika zalecane są osobom, które walczą z nadciśnieniem tętniczym krwi. Roślina ta bogata jest również w witaminę K, która przydatna jest w zapobieganiu nadmiernym krwawieniom. Lista dolegliwości, na które rokitnik wykazuje lecznicze działanie, jest niezwykle długa. Do najistotniejszych zaliczyć można takie jak wspomaganie w leczeniu przeziębienia i grypy lub suchego kaszlu, na który zaleca się picie soku z rokitnika. Przyda się on nam również w leczeniu wszelkiego rodzaju oparzeń i odmrożeń skóry, zaleca się wówczas smarowanie ran olejem z rokitnika. Roślina ta to również skuteczna broń w walce z dolegliwościami od strony układu pokarmowego, a także z zapaleniem wątroby. Olej z rokitnika jest również skuteczny w zapobieganiu zgadze oraz w leczeniu wrzodów. Rokitnik to źródło zdrowia, nie sposób wymienić wszystkich jego właściwości zdrowotnych, gdyż zawiera on ponad 190 bioaktywnych substancji, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Warto włączyć go do naszej diety, bo nie ma drugiej rośliny tak bogatej w dobroczynne składniki.

Zastosowanie rokitnika w kosmetyce

Rokitnik zwyczajny oprócz właściwości prozdrowotnych znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Olej z rokitnika dodawany jest do szamponów i odżywek do włosów. Nie dość, że regeneruje i wzmacnia zniszczone włosy, to także zwiększa ich połysk i blask. Dodatkowo preparaty zawierające olej z rokitnika, stosuje się w walce z łupieżem i wypadaniem włosów. Stosuje się go również jako dodatek do kremów przeznaczonych do cery suchej i starzejącej się. Dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu, kremy zawierające rokitnik wykazują również działanie wyrównujące koloryt skóry. Rokitnik pełni również rolę naturalnego blokera promieni UVA i UVB, dlatego też wykorzystuje się go do produkcji kosmetyków do opalania. Rokitnik jest również popularnym składnikiem maseczek do twarzy.

Przepisy z wykorzystaniem rokitnika

Z rokitnika możemy przyrządzić wspaniałe konfitury i dżemy. Mimo obróbki termicznej zawarta w nich witamina C nie ulega rozkładowi, dlatego też spożywanie przetworów z rokitnika to świetny sposób, by dostarczyć swojemu organizmowi sporej dawki tej witaminy. Dżem z wykorzystaniem rokitnika idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, a także do śniadania przyrządzanego na słodko. Aby go zrobić, wystarczy 1 kg owoców zalać 1 l wody, dodać 1/2 kg cukru i gotować na małym ogniu ok. 30 minut, aż zgęstnieje. Z tym nie powinno być większych problemów, ponieważ owoce rokitnika zawierają duże ilości pektyny, która wykazuje właściwości żelujące. Z rokitnika możemy przygotować też smaczne galaretki. Z owoców tego krzewu możemy przyrządzić sok, który sprawdzi się np. jako dodatek do herbaty. Sok z rokitnika jest dość kwaśny, dlatego świetnie nadaje się do przyprawiania potraw, zastępując cytrynę. Może być on również stosowany jako dodatek do koktajli lub sosów sałatkowych. Z wykorzystaniem rokitnika możemy przyrządzić również nalewkę. Do jej przygotowania potrzebujemy 2 kg rokitnika, 2 kg cukru i 3 litry alkoholu 80 procentowego. Przygotowanie nalewki wymaga jednak sporej ilości czasu, gdyż po połączeniu wszystkich składników, powinna ona postać w chłodnym miejscu przez około pół roku. By złagodzić smak rokitnika, często łączy się go z miodem, z którym owoc ten komponuje się doskonale. Możemy z nim przygotować również wykwintne sosy do pieczonego mięsa i drobiu. Rokitnik jest również świetnym dodatkiem do past kanapkowych i sałatek. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że możemy przygotować z niego również zupę pełną wartościowych składników.

Rokitnik - kiedy i jak zbierać?

Owoce rokitnika najlepiej jest zbierać po przymrozkach. To właśnie wtedy mają one najlepszy smak, tracą gorycz i cierpkość. Jednak pozyskanie owoców tego krzewu nie należy do najprostszych zadań. Są one mocno przytwierdzone do gałęzi, które porośnięte są kolcami. Łatwo jest również przypadkiem rozgnieść owoc. Dlatego też najlepszym sposobem jest odłamanie owoców wraz z całą gałązką, a następnie umieszczenie ich w zamrażarce. Gdy owoce stwardnieją pod wpływem zimna, łatwiej je będzie odczepić od gałązki. Zimą łatwiej jest zerwać owoce.

Rokitnik - przeciwwskazania

Mimo iż rokitnik jadalny jest źródłem wielu prozdrowotnych składników, nie wszyscy powinni go stosować. Nie zaleca się spożywania rokitnika osobom cierpiącym na zapalenie pęcherzyka żółciowego, trzustki, wątroby, a także osobom z kamicą nerkową. Przeciwwskazaniem do stosowania rokitnika może być również alergia, jednak nie występuje ona zbyt często.