Przepis na gołąbki wiele osób ma swój, sprawdzony, jednak my zawsze wychodzimy z założenia, że gotowaniem należy się bawić, eksperymentować, szukać nowych smaków i nie bać się innowacji, bo tylko takie działania wprowadzą nas na wyższy poziom kulinarnej ekstazy.

Podobnie jest z tradycyjnym polskim daniem. Gołąbki – bo o nich mowa, w klasycznym wydaniu to mięso mielone z ryżem zawinięte w liście kapusty. My sami,  tak jak nasi użytkownicy, lubimy powymieniać składniki, aby przepis na gołąbki był czasem inny niż zwykle. I tak białą kapustę zastępujemy jej czerwoną siostrą, mięso zamieniamy na soczewicę, a ryż zastępujemy kaszą jaglaną lub gryczaną. Wystarczy podmienić jeden składnik lub chociażby upiec gołąbki lub ugotować je na parze, by danie w nowej odsłonie zachwyciło nas smakiem. Wypróbuj!

A jeśli nie lubisz stać w kuchni i zawijać gołąbki, przeczytaj, jak zrobić gołąbki bez zawijania.