Pomelo - kalorie na diecie i dla smaku

Pomelo, inaczej nazywane pomarańczą olbrzymia, to jeden z cytrusów, po który warto sięgnąć dla odmiany od dobrze znanych pomarańczy czy grejpfrutów. A czy smakuje podobnie jak jego cytrusowi kuzyni? Pomelo jest zdecydowanie mniej soczyste, ale bardziej słodkie niż grejpfrut - nie przebija jednak pod kątem słodyczy dojrzałych i dorodnych pomarańczy. Owoc ten kusi nie tylko smakiem, ale też niskim IG i niewielką zawartością kalorii. Dlatego osoby na diecie mogą śmiało mogą włączyć do jadłospisu pomelo - kalorie na 100 g produktu to jedynie 38 kcal. Ponadto, pomelo zawiera enzym, który wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.

Pomelo - właściwości odżywcze

Pomelo, podobnie jak cytryna, kumkwat czy pomarańcze, zawiera witaminę C. Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a także prawidłowego krążenia krwi. Cytrus ten dostarczy też sporych dawek potasu - pierwiastka, który korzystnie wpływa na pracę serca. Pomelo może pomóc w przypadku przedawkowania napojów wyskokowych, łagodząc nudności, zawroty głowy czy niestrawność. Sok z pomelo o poranku to porcja zdrowia dla naszych jelit. Wszystko za sprawą błonnika, który pomaga w procesie trawienia, ułatwia wydalanie niestrawionych resztek, przy jednoczesnym poprawieniu wchłanialności cennych składników odżywczych.

Pomelo - jak jeść ten egzotyczny owoc?

Pomelo możemy wycisnąć na sok - polecamy wtedy połączyć go w proporcjach 1:1 z sokiem ze świeżo wyciśniętej pomarańczy. To pyszny sposób na obronę przed przeziębieniem. Z pomelo możemy przygotować orzeźwiające i sycące smoothie, lekką sałatkę czy drink. Dla osób, które lubią cytrusy w ciastach polecamy też tort czekoladowy z pomelo. Zanim jednak zaczniemy gotowanie czy miksowanie, warto zwrócić uwagę, na jaki okaz w sklepie się zdecydujemy. Najlepiej przed zakupem zważyć pomelo. Owoc ten ma grubą skórę, więc to właśnie gramatura może nam sporo powiedzieć o soczystości wnętrza. Im cięższy owoc, tym więcej soku i smaku w środku. Pamiętajmy, aby usunąć niejadalne pestki pomelo i białą, gorzką skórę i błonki. Więcej pomysłów na pomelo w galerii.