Pierogi ruskie i ciasto na pierogi

Ziemniaczany farsz z dodatkiem białego sera, przysmażona cebulka i przyprawy do smaku - to najprostszy sposób na farsz na pierogi ruskie. Nadzienie to jednak nie wszystko. Niezbędne jest idealne ciasto na pierogi. I tutaj ile gospodyń, tyle sprawdzonych przepisów. Część osób woli ciasto na pierogi z dodatkiem jajka lub żółtek. Ma nieco inny kolor i konsystencję. Inni do ciasta na pierogi dodają olej - dzięki niemu masa jest bardziej sprężysta. Jednaj najprostszy przepis na ciasto na pierogi to trzy składniki: mąka, woda i sól do smaku. Co ważne, woda musi być ciepła lub gorąca - to pozwoli uzyskać nam odpowiedni rodzaj ciasta, który bez problemu cienko rozwałkujemy i wykroimy z niego zgrabne kółka.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Pierogi to jedno z tradycyjnych dwunastu dań na Wigilię. Pierogi wigilijne muszą być postne - nie ma więc mowy o mięsnym farszu. Najczęściej przygotowuje się pierogi z kapustą i grzybami. Wyrazista, kiszona kapusta połączona z przemielonymi leśnymi grzybami tworzy pyszne nadzienie, które po doprawieniu solą i pieprzem możemy wykorzystać również do uszek. Pierogi wigilijne najlepiej smakują podane prosto z wody, ale wiele osób jest zdania, że prawdziwy smak oddają odsmażone w Boże Narodzenie i podane na przykład ze szklanką czystego czerwonego barszczu.

Pierogi ze szpinakiem - podstaw na dodatki

Szpinak od lat cieszy się coraz większą popularnością - jemy go nie tylko z racji cennych właściwości zdrowotnych, ale przede wszystkim z faktu, że odpowiednio doprawiony (świeży lub mrożony szpinak) może być pysznym dodatkiem do makaronu, kasz, koktajli, pierogów, a nawet ciasta! W wegetariańskich pierogach szpinak doskonale smakuje połączony z serami - do wyboru mamy ser feta, ricottę czy klasyczny twaróg. Pamiętajmy, aby przed połączeniem z serem, szpinak dobrze odsączyć. Nadmiar płynu może spowodować rozklejanie się pierogów w trakcie gotowania.

Pierogi z soczewicą - dla wegetarian i wegan

Strączki z soczewicą na czele to czołowe produkty w kuchni wegetarian i wegan. Nic więc dziwnego, że hitem na wege obiad są właśnie pierogi z soczewicą. Najczęściej do farszu wykorzystywana jest czerwona soczewica, ale równie pysznie smakuje zielona, żółta czy brązowa, a nawet czarna! Wszystko zależy, jakie składniki jeszcze dodamy do nadzienia. Soczewicę najlepiej zmielić i połączyć z kawałkami oliwek, suszonych pomidorów czy bakalii w orientalnej wersji. Pierogi z soczewicą zasmakują dużym i małym smakoszom!

W galerii aż 21 przepisów na pierogi bez mięsa m.in. pierogi ze szpinakiem i pierogi z soczewicą.