Piątkowy wegetarianizm

W piątek warto wypróbować -wachlarz możliwości znajdujących w kuchni roślinnej. Jeżeli na co dzień kuchnia wegetariańska lub wegańska wydaje się dla was zbyt dużym wyzwaniem, to piątek może być idealną okazją na wypróbowanie nowych przepisów. Można wybierać spośród wielu rodzajów kasz, owoców i warzyw. Można decydować się na wersję  świeżą lub przetworzoną np.:  kiszoną lub suszoną. Obiad na piątek jest idealną okazją do sięgnięcia po przepisy z kuchni z wielu zakątków świata. Egzotyczne przyprawy znane z kuchni indyjskiej, z kuchni arabskiej lub przywołanie smaku wspomnień z dalekich podróży. Takim przysmakiem jest falafel – kotleciki przyrządzane na bazie ciecierzycy pochodzące z Izraela albo  roladki z tortilli z szynką.

Obiad ze stołówki

Stołówki szkolne w piątek serwowały posiłki, które wielu osobom zapadły w pamięć. Z czasów podstawówki pamiętamy ryż na mleku, naleśniki z twarogiem na słodko, kluski leniwe, pierogi ruskie albo zupę pomidorową lub ogórkową. Wtedy to czekało się na ulubione przysmaki. Wspominając piątkowe obiady z lat szkolnych, warto przygotować je w odświeżonej wersji zgodnie z waszymi upodobaniami.

Ryby na wiele sposobów

Piątek to idealny dzień, żeby zjeść zalecaną przez dietetyków porcję ryby. Możemy wybierać spośród mniej i bardziej popularnych. Z dorszem możecie przygotować zapiekankę lub zupę, albo zdecydować się na zupę z makreli. Mniej znaną rybą jest nototenia, która może być smażona albo pieczona w piekarniku. Spróbujcie nowych przepisów z jej wykorzystaniem.

Zobacz też przepisy na dietetyczny obiad!