Napoje na lato nie muszą być nudne w smaku. Można eksperymentować i przygotowywać domową oranżadę, lemoniadę ze świeżymi ziołami np.: melisą, miętą lub bazylią, albo tzw. cold brew. Ta ostatnia metoda to macerowanie herbaty, kawy, lub suszonych ziół w zimnej wodzie przez długi czas w lodówce. Wystarczy mieć dzbanek i ulubiony susz, aby cieszyć się niebanalnym smakiem. Wypróbujcie nasze propozycje na pyszne napoje! 

Lemoniada cytrynowa? Nie tylko!

Słodko-kwaśna, pełna orzeźwiającego cytrusowego aromatu - oto doskonała, klasyczna lemoniada. Jednak od kilku lat furorę robią też lemoniada arbuzowa, rabarbarowa, a także truskawkowa. Są słodsze niż cytrynowa wersja, więc warto uważać przy dozowaniu cukru. Można go tez zastąpić miodem, ksylitolem, stewią, syropem klonowym - będzie zdrowiej! 

Kawa mrożona - na wiele sposobów

Nie tylko jak ta z kawiarni - kawa mrożona z mlekiem, cukrem, lodami, bitą śmietaną... Odkryj, jak pyszne potrafią być proste wersje - z samym mlekiem lub czarna z lodem. Sekret tkwi w dobrze zaparzonej kawie wysokiej jakości i odpowiednich proporcjach. Zrób podwójne espresso i przelej je do shakera do drinków, dodaj 3 kostki lodu. Wstrząśnij energicznie - kostki lodu trochę się rozpuszczą, na wierzchu kawy powstanie delikatna pianka. Kawę możesz oczywiście też posłodzić przed wymieszaniem z lodem. Jeśli nie lubisz czarnej, dodaj podwójnego espresso 150 ml mleka i kilka kostek lodu. Nie przesadź z mlekiem, bo stracisz smak kawy - będzie niewyraźny, zbyt rozwodniony. Jeśli lubisz kawę mrożoną, która zastąpi deser, dodaj syrop - może być karmelowy czy czekoladowy, ale uwierz, że owocowe też pasują. Możesz też dodać dwie kulki lodów i zmiksować je z kawą - mrożona kawa zyska gładką konsystencję, będzie pyszny! Całość możesz wykończyć bitą śmietaną albo posypać wiórkami czekoladą lub inna słodką posypką. Do gorącej kawy możesz też dodać kostkę lub dwie czekolady - nie od dziś wiadomo, że to znakomite połączenie!

Bardzo popularna jest też kawa mrożona na mleku roślinnym - sojowe wciąż jest popularne ze względu na dobrą dostępność, ale jego intensywny smak jest dla wielu osób zbyt przytłaczający, zmienia smak kawy. Dlatego coraz większym powodzeniem cieszą się kawy mrożone na mleku migdałowym i kokosowym - również o mocnym smaku, ale jednak świetnie pasującym do smaku kawy. Dość neutralne jest za to mleko ryżowe, warto po nie sięgnąć.

A może mrożona herbata?

Klasyczna mrożona herbata czarna z cytryną jest pyszna, ale to nie jedyna opcja. Po pierwsze możesz ją wzbogacić, dodając liście mięty, syrop owocowy, inne owoce. Można też zrobić mrożoną zieloną herbatę - do jej łagodnego smaku pasują również cytrusy, maliny, zioła. Sięgaj też po herbaty białe, rooibos, mieszanki różnych liści, ale też herbatki owocowe i ziołowe. Dość uniwersalnym dodatkiem będą wspomniane cytrusy i maliny, ale też truskawki, brzoskwinie, granaty, marakuja - wszelkie tropikalne owoce pełne smaku i orzeźwiającego aromatu.

Dobrą podstawą mogą być też gotowe mieszanki herbat z naturalnymi aromatami. wystarczy je przestudzić dodać jeden wybrany owoc lub miętę oraz lód - gotowe!