Mielone to danie niezwykle popularne w naszej kuchni. Co jednak zrobić, by ta potrawa zbyt szybko nam i naszym bliskim się nie znudziła? Urozmaicić ją! Kotlety bardzo lubią towarzystwo innych dodatków, czemu więc nie dodać ich do mięsa przed formowaniem ich?

Mielone - jak wybrać mięso na kotlety mielone

Kotlety mielone to pomysł na prosty, klasyczny i smakowity obiad. Mielone najczęściej przygotowuje się z mieszanki mięsa mielonego - wieprzowego i wołowego. Zdarza się jednak, że coraz częściej mielone robi się także z mięsa drobiowego przepuszczonego przez maszynkę. Czy warto mielić mięso samodzielnie? Jak najbardziej tak! Zaopatrzmy się w główny produkt w sprawdzonym sklepie mięsnym lub bezpośrednio od hodowców. Mając odpowiednie mięso i wydajną, odpowiednią maszynkę do mielenia mięsa, możemy przygotować bazę niezbędną, aby zrobić perfekcyjny przepis na mielone!

Mielone - soczyście wysmażone

Kotlety mielone muszą być odpowiednio wysmażone - nie mogą "pływać w tłuszczu", ale patelnia powinna być odpowiednio głęboka. Warto pamiętać też, aby wybrać odpowiedni rodzaj tłuszczu do smażenia, a także nie przesadzić z jego ilością. Jeśli zdecydujemy się na tłustsze mięso, to także ma znaczenie! Możemy zrobić też mielone z piekarnika, ale od czasu do czasu warto pokusić się na klasyczne kotlety mielone dobrze wysmażone! 

Nasi Czytelnicy ze swoimi przepisami udowadniają, że do kotlecików z mięsa mielonego pasuje praktycznie wszystko – od uniwersalnych pieczarek czy sera, po fasolkę szparagową, bób czy kapustę, na truskawkach i śliwkach kończąc. Chcecie więcej? Zobaczcie naszą galerię, gdzie znajdziecie niejeden przepis na kotlety mielone inaczej.