Orzo – co to jest

 Orzo (z języka włoskiego oznacza jęczmień) jest odmianą makaronu przypominającą swoim wyglądem ziarenko ryżu. Makaron orzo najczęściej stosowany jest do rzadkich zup, do sałatek warzywnych w śródziemnomorskim stylu oraz szybkich zapiekanek. Makaron orzo powstaje z pszenicy durum. Powodem dlaczego jest tak często wykorzystywana przy produkcji mąki do makaronów i pizzy jest wysoka zawartość glutenu. Gluten nadaje ciastu elastyczności. Z tego powodu do ciasta na pizzę lub makaron nie trzeba dodawać jajek. Gluten sprawia, że ciasto w zależności od przeznaczenia będzie puszyste i sprężyste.

 

 

Makaron orzo - zastosowanie

 Jednym z przepisów, które warto przygotować jest makaron orzo z kurczakiem i szparagami. Makaron orzo może być również podstawą słodkich deserów dla najmłodszych. Z dodatkiem owoców będzie bazą do ulubionych przez dzieci sałatek owocowych.

Makaron orzo – właściwości

Mąka pszenna durum będąca podstawowym składnikiem makaronu orzo jest bogata w witaminy z grupy B i E oraz kwas foliowy. Jest bogata w potas, cynk, żelazo oraz mangan. Wysoka zawartość błonnika przyda się osobom dbającym o linię a niski indeks glikemiczny sprawi, że nawet osoby zmagające się z cukrzycą, mogą po niego sięgnąć. Warto pilnować czasu gotowania, aby makaron orzo był al dente czyli „na ząb”. Powinien stawiać lekki opór podczas jedzenia.  Takie przygotowanie zmusza do dłuższego gryzienia oraz sprawia, że składniki odżywcze będą wolniej wchłaniane.