Lava cake robi wrażenie! Jeśli chcecie zaskoczyć gości podajcie im ciastko, które z pozoru wygląda na zwykłą czekoladową babeczkę. Kiedy wbiją w nią jednak widelczyk, ze środka wypłynie ciepła czekoladowa lawa. Połączenie ciasta z płynną czekoladą to absolutny majstersztyk - nie ma osoby, która nie doceniłaby tego deseru. Sprawdźcie nasz przepis na lava cake!

Lava cake - klasyczny przepis

Przygotowanie lava cake wymaga posiadania małych foremek do zapiekania. Ostatecznie możemy też użyć formy do muffinek. Foremki przed użyciem natłuszczamy lub wykładamy papierem - dzięki temu gotowe ciastko łatwiej będzie nam wyjąć nie niszcząc jego struktury.

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i przygotowujemy czekoladową masę. Połamaną na kawałki tabliczkę czekolady rozpuszczamy razem z 50g masła. Możemy zrobić to w kąpieli wodnej, wtedy mamy pewność, że masa się nie przypali. Odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce rozbijamy 2 jajka. Dodajemy do nich 3 łyżki cukru i łyżkę mąki pszennej. Mieszamy do połączenia składników. Masę jajeczną dodajemy do roztopionej czekolady, cały czas mieszając. Gotową masę przelewamy do foremek. Pieczemy 8 minut. 

 

Lava cake - wariacje na temat klasyki

Lava cake kojarzy nam się z ciastkiem z ciemnej czekolady. Najsmaczniejszy fondant upieczemy z czekolady gorzkiej lub mlecznej. Nie ma jednak powodu, dla którego nie mielibyśmy także wypróbować wersji z białą czekoladą - pamiętajcie jednak, że jest ona słodsza od innych, warto więc wtedy ograniczyć ilość dodawanego cukru. 

Smak lava cake podkreślą też takie dodatki jak masło orzechowe, szczypta soli czy karmel. Lava cake warto podawać z lodami, np. waniliowymi - kontrast zimnych lodów i gorącej czekolady znakomicie się sprawdza. Świetnie będą też do tego deseru pasować owoce. Kwaskowe wiśnie, maliny czy truskawki przełamią czekoladową słodycz. Możecie podać je w całości albo przygotować owocowy sos na ciepło.