Kotlet to szybki i sprawdzony sposób na smaczny obiad. Wystarczy chwila w kuchni i gotowe. Z chrupiącą panierką są po prostu znakomite!

Jak przygotować doskonały kotlet?

Zacznijmy od wyboru dobrego kawałka mięsa. Zamiast w dużym markecie, kupmy mięso u lokalnego rzeźnika. Jeśli robimy kotlet schabowy, wybierzmy kawałek nieprzerośnięty, z niewielką ilością tłuszczu. Możemy od razu poprosić, by kawałek schabu pokrojono na plastry - dzięki temu będą miały tę samą grubość. W przypadku mięsa drobiowego możemy sięgnąć po pierś kurczaka lub indyka. Pamiętajmy, że to mięso delikatne, wymaga więc lżejszego rozbijania i krótszego smażenia.

Według niektórych schab z kością ma więcej smaku, ale to, czy wybierzemy akurat taki kawałek, zależy od naszych upodobań. Z kolei do kotletów mielonych możemy wykorzystać różne rodzaje mięsa, które akurat mamy w lodówce - to dobry pomysł na wykorzystanie skrawków, które zostały nam z innych dań. 

Zobacz też przepis na schab ze śliwką!

Panierka - jaką wybrać?

Przy robieniu kotletów bardzo ważnym elementem jest panierka. Wybór jest spory. Tradycyjnie kotlety przygotujemy w panierce z bułki tartej lub mąki. Aby były bardziej chrupiące, możemy obtoczyć je w panierce dwukrotnie. Inną opcją jest panierka z płatków kukurydzianych lub grzanek. Do panierowania można też użyć płatków migdałów lub wiórków kokosowych. Wersja dla ambitnych - kotlet w cieście.

Smażenie kotletów

Kotlety możemy smażyć na oleju roślinnym, klarowanym maśle lub smalcu. Wszystko zależy od tego, jaki smak najbardziej lubimy. Z pewnością znajdą się tacy, którzy wolą nutę maślaną i tacy, którzy lubią podkreślić smak mięsa smalcem. Ważne, żeby patelnia była mocno rozgrzana, kiedy położymy na niej kotlety. Smażymy do momentu aż zrobią się złote. Nie trzymajmy ich na patelni zbyt długo, żeby skórka nie zbrązowiała. Mają być chrupiące, ale niespalone. Przed podaniem, odsączmy kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Zamiast kotleta schabowego, możemy poeksperymentować i przygotować kotlet pożarski, kotlet szajcarski lub kotlet de volaille. Faszerowanie kotletów serem, szynką lub warzywami jest dobrym urozmaiceniem. Oczywiście, możemy też przygotować kotlety wege, np. kotlety z selera.