Owoce egzotyczne – mango

Mango nie lubi przymrozków, więc nieprędko doczekamy się jego uprawy w Polsce. Rośnie w strefach tropikalnych i subtropikalnych w Azji, Ameryce Północnej, Południowej i Środkowej, a także w Afryce, Australii i w Europie – na południowym brzegu Hiszpanii, w Andaluzji.

Soczyste owoce o słodkim, żywicznym zapachu są źródłem wielu witamin i kulinarnych inspiracji. Egzotyczny owoc mango kojarzy się między innymi z indyjskim koktajlem mango lassi przyrządzanego na bazie jogurtu naturalnego. Mango często wykorzystuje się jednak nie tylko w kuchni słodkiej, w deserach i ciastach – doskonale sprawdza się tez w daniach wytrawnych, na przykład jako dodatek do sałatek, grillowanych i pieczonych ryb czy mięs. Mango ma dość grubą i twardą skórkę, ale z łatwością pozbędziesz się jej przy pomocy obieraczki do warzyw. Kupując owoc, zwróć uwagę na jego kolor – różnice wynikają nie tylko ze stopnia dojrzałości, ale i z pochodzenia danego mango. Nie bierz jednak tych ciemnozielonych egzemplarzy – muszą dojrzeć.

Owoce egzotyczne – cytrusy

Mandarynki, grejpfruty, pomarańcze, limonki, pomelo – cytrusowe owoce egzotyczne kojarzą się nam ze świętami Bożego Narodzenia. To wspomnienie z lat, kiedy – poza tym okresem – były praktycznie nie do zdobycia. Dziś można je kupić o każdej porze roku, ale wciąż szczyt ich sezonu przypada na naszą zimę – świetnie się składa, bo brakuje nam wtedy świeżych i bogatych w smaki owoców i warzyw. Pasują też do tego, co mamy w spiżarniach, dodając marchewkom, burakom i kapustom rześkiego, lekkiego smaku. Cytrusowe owoce egzotyczne są też źródłem wielu witamin, gównie witaminy C, więc zajadamy się nimi też przy okazji jesienno-zimowych przeziębień i infekcji.

Owoce egzotyczne – ananasy

Słodki z lekko cierpkim posmakiem, a przy tym pysznie soczysty – oto ananas w najlepszym wydaniu. Jego dojrzałość ocenisz na dwa sposoby. Po pierwsze, spróbuj wyciągnąć z jego korony liść z samego środka. Powinien oderwać się z charakterystycznym dźwięcznym „kliknięciem”. Po drugie, powąchaj nasadę owocu – powinien pachnieć… świeżym ananasem, takim idealnym do zjedzenia. Te sposób jest bardzo pomocny przy rozpoznawaniu przejrzałych ananasów. Kiedy znajdziesz już swój idealny owoc, dodawaj go do deserów i koktajli, ale świetnie sprawdzi się też na grillu – z ostrą papryczką i w towarzystwie drobiu, ryb i owoców morza.

Owoce egzotyczne – melony i papaja

Nieprzypadkowo znajdują się tu razem – papaja to kuzynka melona. Papaja nadaje się do przetworów, ale pasuje też do mięs. Obieranie jest dość proste – umyty owoc przekrój, wydrąż gniazda nasienne, obierz i pokrój na kawałki. Serwuj na surowo lub po przetworzeniu. Kupując papaję, unikaj owoców zielonych i całkiem twardych. Klasyczne melony – czy to żółte, czy również często dostępne galia, jadamy raczej na surowo jako przekąskę, przystawkę (w połączeniu z dojrzewającą szynką lub grillowaną rybą). Jak ocenić ich dojrzałość? Możesz powąchać końcówkę (tam, gdzie rosła łodyga) – powinna pachnieć słodkim, dojrzałym melonem.

Bardzo egzotycznie – pitaja, czyli smoczy owoc

Zaskakuje wyglądem – różowo-zielone łuski pokrywające pitaję wyglądają niesamowicie. Wrażenie robi też jej wnętrze – białe, lecz usiane czarnymi nasionkami. Można ją jeść po przekrojeniu, traktując skórkę jak miseczkę i wybierając miąższ łyżeczką. Można też dodawać ją do koktajli – pozwoli to doskonale wykorzystać jej prozdrowotne właściwości, a tych nie brakuje, bo niektóre badania dowodzą, że pitaja może sprzyjać walce z chorobami metabolicznymi, krążenia, a także nowotworami. Smak pitai nie jest tak wyrazisty jak wygląd – niektórzy oceniają go jako… mdły. Może nico przypominać melona. Pitaja nie jest bardzo łatwo dostępna, ale coraz częściej można ją kupić na przykład w hipermarketach.

Owoce egzotyczne – kaki, szaron, persymona

To nie trzy owoce, a trzy różne nazwy jednego. Choć o intensywnie pomarańczowy owoc wielkości pomidora coraz częściej dostępny nawet w dyskontach. Smak jest słodki, nieco podobny do śliwki. Owoc kaki smakuje i na surowo, i w przetworach, więc śmiało zamykaj go w słoikach, dodawaj do deserów i sałatek.Jest bardzo słodki, więc nie wymaga dodatku cukru.