Knedle ze śliwkami - przysmak lata

Pamiętamy je dobrze z obiadów u ukochanej babci czy cioci, robiła je też mama, a w wakacje prędzej czy później każda - nawet początkująca gospodyni - próbuje swoich sił i robi knedle ze śliwkami. O ile knedle z truskawkami królują w maju, o tyle początek sierpnia to właśnie czas na śliwki. Dobry przepis na knedle ze śliwkami to nie tylko odpowiednie ciasto, ale też owoce. Do ciasta najlepiej sprawdzą się ziemniaki, które zostały nam z obiadu - ugotowane wcześniej, zimne i gotowe do połączenia z resztą składników. Co do śliwek - lepiej wybierać mniejsze okazy. Idealne będą śliwki węgierki - knedle z tą odmianą smakują doskonale. Umyte śliwki delikatne nacinamy, usuwamy pestki i wsypujemy do środka cukier. Następnie zamykamy je w cieście i gotujemy kilka chwil we wrzątku. Knedle ze śliwkami to danie bez kombinowania, które jest kwintesencją lata.

Zobacz też przepis na babcine knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami - zmień klasyczny smak

Tradycyjnie knedle ze śliwkami podaje się okraszone bułką tartą podsmażoną na maśle. Pierwsza wariacja to dodanie do ciasta sera - knedle serowe ze śliwkami wymagają nieco więcej cierpliwości, ale są delikatne i pyszne. Jeśli nie mamy gotowych ziemniaków, możemy przygotować wersję z ryżu - knedle ryżowo cynamonowe ze śliwkami pozytywnie zaskoczą gości przy stole. Modyfikować możemy także słodką posypką lub sosem, którą dodamy na koniec - to może być coś dla fanów wanilii - np. knedle serowe ze śliwkami i waniliowym sosem lub propozycje dla miłośników orzechów. Dla tych drugich mamy przepis na knedle ze śliwkami z polewą orzechową lub knedle ze śliwkami i orzechami laskowymi. A jeśli znudziły nam się knedle ze śliwkami gotowane w wodzie, warto zrobić pieczone knedle ze śliwkami.