Puszyste knedle ze śliwkami to dla wielu osób przysmak lata. Wystarczy podać je z podprażoną bułką tartą z masłem albo polane śmietanką z cukrem waniliowym. Ponadto to danie, które można przygotować z pozostałych ziemniaków z obiadu lub wymieszać z kasza manną. Wypróbujcie wybrane przez nas sezonowe przepisy. 

Knedle ze śliwkami - jak gotować

Pyszne, mięciutkie i świeżo robione knedle ze śliwkami swój smak i konsystencję zawdzięczają obróbce termicznej i idealnemu przepisowi na ciasto - o tym w dalszej części artykułu. Knedle najlepiej gotować w większym, pojemnym garnku z przykrywką. Do gotowania dobrze jest użyć wody przefiltrowanej. Knedle powinny swobodnie mieścić się w naczyniu, a kiedy wypłyną na powierzchnię wody - to znak, że są gotowe. Najlepiej sprawdzić na jednym - czy jest idealnie ugotowany w środku, a po przekrojeniu wypłynie z niego pyszny owocowy, słodki sok. Odpowiedni garnek to podstawa takiego obiadu na słodko.

Knedle ze śliwkami - przysmak lata

Pamiętamy je dobrze z obiadów u ukochanej babci czy cioci, robiła je też mama, a w wakacje prędzej czy później każda - nawet początkująca gospodyni - próbuje swoich sił i robi knedle ze śliwkami. O ile knedle z truskawkami królują w maju, o tyle początek sierpnia i wrzesień to właśnie czas na śliwki. Dobry przepis na knedle ze śliwkami to nie tylko odpowiednie ciasto, ale też owoce. Do ciasta najlepiej sprawdzą się ziemniaki, które zostały nam z obiadu - ugotowane wcześniej, zimne i gotowe do połączenia z resztą składników. Co do śliwek - lepiej wybierać mniejsze okazy. Idealne będą śliwki węgierki - knedle z tą odmianą smakują doskonale. Umyte śliwki delikatne nacinamy, usuwamy pestki i wsypujemy do środka cukier. Następnie zamykamy je w cieście i gotujemy kilka chwil we wrzątku. Knedle ze śliwkami to danie bez kombinowania, które jest kwintesencją lata.

Knedle ze śliwkami - zmień klasyczny smak

Tradycyjnie knedle ze śliwkami podaje się okraszone bułką tartą podsmażoną na maśle. Pierwsza wariacja to dodanie do ciasta sera - knedle serowe ze śliwkami wymagają nieco więcej cierpliwości, ale są delikatne i pyszne. Jeśli nie mamy gotowych ziemniaków, możemy przygotować wersję z ryżu - knedle ryżowo cynamonowe ze śliwkami pozytywnie zaskoczą gości przy stole. Modyfikować możemy także słodką posypką lub sosem, którą dodamy na koniec - to może być coś dla fanów wanilii - np. knedle serowe ze śliwkami i waniliowym sosem lub propozycje dla miłośników orzechów. Dla tych drugich mamy przepis na knedle ze śliwkami z polewą orzechową lub knedle ze śliwkami i orzechami laskowymi. A jeśli znudziły nam się knedle ze śliwkami gotowane w wodzie, warto zrobić pieczone knedle ze śliwkamiZobacz też przepis na babcine knedle ze śliwkami