Kasza owsiana, czyli kasza z owsa jest ciekawą alternatywą do popularnych rodzajów kaszy, obecnych na sklepowych półkach. Możemy spotkać się z dwiema jej odmianami – owsianym pęczakiem i kaszą owsianą łamaną. Czym różnią się te dwa rodzaje kaszy? Owsiany pęczak powstaje z całych ziaren owsa, które nie są w żaden sposób rozdrabniane. Z kolei kasza owsiana łamana powstaje z ziarna, które zostało posiekane.

Kasza owsiana - właściwości

Tak jak każda inna, kasza owsiana powinna pojawiać się regularnie w naszym menu. Dlaczego? Bo zawiera witaminę E, która chroni nasze serce przed zawałem, a tętnice przez miażdżycą. Kwas foliowy oraz minerały – cynk, miedź, mangan czy żelazo przydadzą się nie tylko kobietom w ciąży, ale i osobom z anemią. Powyższe mikroelementy oraz duża zawartość białka  sprawiają, ze produkt ten warto wprowadzić też do menu osób, które rezygnują ze spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych.

Jak pozostałe, kasza owsiana jest źródłem błonnika, co wpływa na procesy trawienne i stabilizuje poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie mamy skoków insuliny. Kasza z owsa ma tę przewagę nad innymi kaszami, że zawiera najwięcej antyoksydantów – przeciwutleniacze w niej zawarte hamują działanie wolnych rodników. Zawiera też dużo zdrowych tłuszczów. Ile kalorii ma kasza owsiana? W 100 g kaszy jest niemal 400 kalorii.

Co ciekawe, kasza owsiana ma więcej cennych substancji niż płatki owsiane. Wynika to z faktu, że płatki poddaje się mocniejszej obróbce, a kaszę jedynie praży w niskiej temperaturze.

Kasza owsiana – jak gotować?

Znając już zalety tego produktu, warto wprowadzić go do naszej diety. I nie powinno być to trudne, jeśli pozostałe kasze pojawiają się na naszym talerzu regularnie. Wystarczy więc jeść tę kaszę na zmianę z innymi.

Gotowanie kaszy owsianej jest bardzo proste. Jest ona mniej przetworzona niż płatki owsiane, więc choć ugotowanie jej zajmuje nieco więcej czasu, wyjdzie nam to na zdrowie. Jak gotować kaszę owsianą? Przed gotowaniem warto namoczyć ją na noc. Następnie kaszę dokładnie płuczemy i zalewamy wodą w proporcji 4 szklanki wody na szklankę kaszy. Wodę solimy. Kaszę gotujemy ok 25-30 minut, do miękkości. Inaczej z kaszą łamaną. Warto pamiętać, że kaszę łamaną będziemy gotować mniej więcej o połowę krócej. Nie da się też sprawić, że będzie ona sypka. Kasza owsiana łamana zawsze się klei, co wynika z właściwości owsa.

Kaszę owsianą najlepiej gotować w niewielkim rondelku lub garnku z grubszym dnem. W sklepach znajdziecie porządne garnki z podwójnym dnem – to inwestycja na lata.

Kasza owsiana pęczak - przepisy

Kasza owsiana ma lekko orzechowy smak, pasuje więc do mięs, zup i sałatek. To także dobry dodatek do faszerowanych warzyw czy mięsnych roladek. Jeśli lubicie wszelkiego rodzaju owsianki czy jaglanki, warto przygotować na śniadanie kaszę owsianą z bakaliami i owocami – sycący początek na dobry dzień.

To chyba w ogóle najłatwiejszy sposób na przygotowanie kaszy, ugotowanie jej na sypko i wymieszanie z ulubionymi dodatkami. Mogą to być na przykład grillowane, pieczone lub gotowane warzywa, pestki i orzechy czy po prostu mięsny gulasz. Inną opcją jest dodanie kaszy do sałatki – dzięki temu stanie się ona bardziej sycąca.

Kasza owsiana nadaje się też do ciast i deserów, możemy używać jej również jako bazy do przygotowania zupy mlecznej. Kasza owsiana na mleku jest bardzo smaczna. Aby ją przygotować zagotowujemy mleko i na wrzące wrzucamy kaszę. Gotujemy do miękkości. Możemy doprawić na przykład przyprawami korzennymi. Kaszę możecie też przygotować wieczorem – zalejcie ją wodą lub mlekiem i zostawcie w lodówce na całą noc. Rano wystarczy pogotować ją przez około 15 minut, doprawić, dodać ulubione składniki, na przykład świeże owoce czy niewielką ilość miodu i gotowe!

Kasza owsiana – gdzie kupić?

Kasza owsiana coraz częściej pojawia się na półkach supermarketów, tuż obok innych rodzajów kaszy. Jeśli nie znajdziecie jej w lokalnym supermarkecie, spróbujcie poszukać jej w sklepach ze zdrową żywnością – zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Cena kaszy owsianej to ok. 15-20 zł za kilogram.

Lubisz kasze? Zobacz nasze galerie, w których króluje:

kasza gryczana

kasza jaglana

kasza jęczmienna

quinoa