Kanapki dla dzieci to sztandarowe śniadanie czy kolacja w wielu polskich domach. Przygotowywanie kanapek to jednak sztuka. Wszystko zaczyna się od wyboru odpowiedniego pieczywa, potem następuje wybór podstawowych składników i dodatków, które są nie mniej ważne. Szykując kanapki dzieciom udekorujemy je tak, by przypominały zwierzątka lub postacie z bajek z pewnością będą szybko znikały z talerzy!

Kanapki dla dzieci – wybieramy pieczywo

Wybierajmy chleb na zakwasie lub bułeczki z ziarnami, wędlinę z lokalnego sklepu i prawdziwe sery - dzięki temu nasze kanapki będą zdrowe. W przypadku najmłodszych na diecie bezglutenowej i osób chorych na celiakię postawmy na dobrej jakości pieczywo bezglutenowe. Obecnie na rynku mamy do wyboru nie tylko podstawowy chleb, ale też bułki z ziarnami, chleb z prosem czy chleb owsiany. W ofercie piekarni znajdziemy także dobrze znane klasyki, jak chleb bawarski, chleb wiejski czy chleb pełnoziarnisty. Co ważne - zamówienie na pieczywo możemy zrobić on-line i otrzymać świeży produkt prosto do domu!

Nie każdemu dziecku takie zdrowe pieczywo będzie smakować. Warto zacząć przekonywać dzieci stopniowo. Dobrym zamiennikiem dla mąki pszennej w pieczywie będzie mąka pełnoziarnista. Testujmy i próbujmy, niech nasze dziecko znajdzie swój ulubiony smak! Aby nasze kromki chleba były równe i dobrze nadawały się na kanapki powinniśmy zaopatrzyć się w solidną deskę do krojenia i nóż. Postawcie na deskę drewnianą – przed użyciem powinniśmy ją zaimpregnować olejem, by dłużej nam posłużyła. Takiej deski nie myjemy też pod bieżącą wodą, a czyścimy mokrą szmatką i wycieramy do sucha. Ostry nóż do krojenia chleba również się przyda. Powinien to być nóż z ząbkami, który ułatwi równe pokrojenie chleba z chrupiącą skórką. Jeśli kupujemy dużo pieczywa, warto też kupić chlebak – zapobiegnie wysychaniu pieczywa!

Kanapki dla dzieci - z warzywami!

Kanapki są doskonałym sposobem na przemycanie do diety dzieci warzyw i owoców. Kto nie skusi się na zjedzenie kanapki-sowy albo kanapki z kotem? Zróbcie oczy z oliwek, nos z papryki, a uśmiech z pomidora - kilka kanapek i porcja witamin zjedzona! Jeśli mały niejadek nadal nie będzie przekonany, być może warto zastosować inny trik. Kanapkę możemy przecież złożyć z dwóch kromek chleba - potraktujmy jedzenie jak zabawę, niech nasze dziecko zgadnie, co jest w środku.

Kanapki dla dzieci, podobnie jak inne serwowane im dania, warto podawać na talerzykach i miseczkach dedykowanych naszym pociechom. Talerzyki dla dzieci zwykle wykonane są z silikonu lub plastiku, tak żeby w razie upadku nie potłukły się. Do tego często mają antypoślizgową podstawę, która ułatwia ich bezpieczne przymocowanie do blatu. Warto wybierać talerzyki podzielone na kilka przegródek – dziecko może wtedy z ulubionych dodatków samo złożyć swoją kanapkę!

Sprawdź też przepisy na obiad dla dzieci i torty dla dzieci!

Kanapki dla dzieci - słodkie kanapkowe grzeszki

Nie oszukujmy się - dzieci najbardziej lubią kanapki słodkie. Te z masłem orzechowym i dżemem czy czekoladowym kremem i plasterkami banana lepiej jednak zostawić na weekend lub specjalne okazje. Pamiętajcie też, że najlepiej słodkie smarowidła przygotować samemu, mamy wtedy pewność, że nie znajdują się w nich żadne szkodliwe dla zdrowia substancje. Do tego typu kanapek dokładajcie porcję owoców lub szklankę świeżo wyciśniętego soku. Do pomocy przy robieniu takiego śniadania zaangażujcie dzieci, na pewno będą z tego powodu zadowolone!

Zobacz też: śniadanie na słodko na 25 sposobów