Przygotowywanie kanapek to sztuka. Wszystko zaczyna się od wyboru odpowiedniego pieczywa, potem następuje wybór podstawowych składników i dodatków, które są nie mniej ważne. Kanapki dla dzieci, które udekorujemy tak, by przypominały zwierzątka lub postacie z bajek z pewnością będą szybko znikały z talerzy!

Kanapki - z warzywami!

Kanapki są doskonałym sposobem na przemycanie do diety dzieci warzyw i owoców. Kto nie skusi się na zjedzenie kanapki-sowy albo kanapki z kotem? Zróbcie oczy z oliwek, nos z papryki, a uśmiech z pomidora - kilka kanapek i porcja witamin zjedzona! Jeśli mały niejadek nadal nie będzie przekonany, być może warto zastosować inny trik. Kanapkę możemy przecież złożyć z dwóch kromek chleba - potraktujmy jedzenie jak zabawę, niech nasze dziecko zgadnie, co jest w środku. Wybierajmy chleb na zakwasie lub bułeczki z ziarnami, wędlinę z lokalnego sklepu i prawdziwe sery - dzięki temu nasze kanapki dla dzieci będą zdrowe. W przypadku najmłodszych na diecie bezglutenowej i osób chorych na celiakię postawmy na dobrej jakości pieczywo bezglutenowe. Obecnie na rynku mamy do wyboru nie tylko podstawowy chleb, ale też bułki z ziarnami, chleb z prosem czy chleb owsiany.

 

Słodkie kanapkowe grzeszki

Nie oszukujmy się - dzieci najbardziej lubią kanapki słodkie. Te z masłem orzechowym i dżemem czy czekoladowym kremem i plasterkami banana lepiej jednak zostawić na weekend lub specjalne okazje. Pamiętajcie też, że najlepiej słodkie smarowidła przygotować samemu, mamy wtedy pewność, że nie znajdują się w nich żadne szkodliwe dla zdrowia substancje. Do tego typu kanapek dokładajcie porcję owoców lub szklankę świeżo wyciśniętego soku. Do pomocy przy robieniu takiego śniadania zaangażujcie dzieci, na pewno będą z tego powodu zadowolone!