Kanapki nie muszą kojarzyć nam się z nudnym śniadaniem i monotonią. Kromką chleba z masłem, wędliną lub serem i plastrem pomidora czy ogórka można zamienić w niecodzienne kanapki. Mamy dla Was prawdziwe rarytasy w kanapkowym świecie. Pomysły na kanapki, które będą nie tylko energetycznym początkiem dnia, ale i świetnym pomysłem na drugie śniadanie. Kanapki do szkoły czy kanapki do pracy to niezawodny szybki posiłek w ciągu dnia. Kanapki bogate w dodatki, to także propozycja na upalny dzień. Takie kanapki można zjeść zamiast obiadu lub włączyć do piknikowego menu.

Kanapki – pomysł na kanapki

Smaczne kanapki zaczynają się od wybrania odpowiedniego pieczywa. Można sięgnąć po chleb pszenny albo po bułki grahamki. Kanapki można również przygotować w stylu włoskim na bazie panini lub ciabatty z oliwkami albo w stylu francuskim używając bagietek. Chcąc przygotować kanapki w stylu włoskim ciabattę należy posmarować delikatnie oliwą i przez chwilę opiec, aby środek pieczywa się zarumienił. Następnie do środka wkładamy włoską szynkę, sałatkę np.: rukolę lub roszponkę, pokrojone suszone pomidory, czarne oliwki, świeżego pomidora i mozzarellę. Konieczne będą również listki bazylii do przyozdobienia kanapki. Całość można delikatnie opiekać aż do zbrązowienia wierzchu kanapki i rozpuszczenia sera.

Przygotowując kanapki w stylu francuskim warto eksperymentować z rodzajami pieczywa. Podstawową wersją kanapki jest ta zrobiona na bagietce. Można użyć sera koziego, francuskiej wędliny i pomidorów z kaparami. Inny sposób na kanapki z kozim serem w roli głównej to dodatek fig i orzechów włoskich. Jednak francuskie „tartine” nadadzą się jako przekąską na imprezę lub jako podwieczorek. Wystarczy szynkę połączyć z plastrami gruszki albo kromki chleba posmarować masłem, obłożyć pokrojoną rzodkiewką i posypać solą. Innym niezwykle odświeżającym połączeniem smaków będzie rozsmarowana pasta z awokado z plastrami grejpfruta. Można również przygotować je na słodko używając twarogu i miodu. W sezonie warto sięgać po owoce. Na przykład korzystając z połówek brzoskwini wymieszanej z serem brie. Albo truskawki połączyć z gęstą śmietaną crème fraîche i świeżymi listkami mięty. Znacznie prostszą przekąską będzie bagietka posmarowana oliwą z oliwek oraz z włożoną do środka tabliczką czekolady. Następnie można opiec przez parę minut na najwyższej półce piekarnika.

Pomysły na kanapki po polsku to również szeroki wachlarz możliwości. Chleb posmarowany masłem lub majonezem, na nim ułożona cienko pokrojona szynka, sałata, plastry ogórka kiszonego, pokrojona cebula w piórka i doprawiona szczyptą czarnego pieprzu, to przepis na dobrą kanapkę. Kanapka po polsku to również wykorzystanie resztek z obiadu. Pomiędzy kromki chleba z łatwością może wylądować kotlet mielony, kotlet schabowy, pulpety gotowane na parze albo omlet. Dodatkowo można wykorzystać pozostałości surówki z obiadu. Na przykład surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i cebulą doskonale uzupełni smak kotletów.

Kanapki – przepis na kanapki

Kanapki to nie tylko proste przekąski przygotowywane na imprezę lub do szybkiego wzięcia do szkoły. Kanapki mogą być okazją do kulinarnych podróży. Na przykład przygotowując kanapkę banh mi udajemy się na wyprawę do Wietnamu. Ważne, że takie kanapki w stylu wietnamskim będą odpowiednie dla wegan i wegetarian. Wystarczy, że produkty mięsne i odzwierzęce będą zamienione na tofu. Kanapka banh mi łączy w sobie smak słodko-pikantno-słony. Do tego działa odświeżająco poprzez dodatek ogórka. Aby kanapka smakowała mięso albo tofu powinno być wcześniej zamarynowane. W wersji wegańskiej również sprawdzi się wędzone tofu. Niemal konieczne jest użycie sosu sojowego, który nadaje kanapkom głębokiego smaku umami.

Kolejną podróż kulinarną w zaciszu własnej kuchni można odbyć do Stanów Zjednoczonych Ameryki. Stamtąd przywędrowała moda na kanapki z pastrami albo szarpaną wieprzowiną. Długo marynowane mięso i pieczone przez długi czas w piekarniku niemal rozpływa się w ustach. Do tego idealnie się rozwarstwia przy użyciu widelca. Kanapki z szarpaną wieprzowiną świetnie smakują z sosem majonezowym, plastrami kiszonego ogórka, świeżą cebulą pokrojoną w plastry, plastrami czosnku, a nawet kiszoną kapustą. Połączenie smaków ostrego, słodkiego i kwaśnego sprawia, że kanapki z szarpaną wołowiną są jednymi z popularniejszych przekąsek za oceanem.

Również kanapki w stylu hiszpańskim mają swoich zagorzałych miłośników. Do jej przygotowania używa się paprykowej kiełbasy chorizo, szynki serrano, pasty z czarnych oliwek oraz sera manchego. Kanapki znane jako tapas są często podawane w ramach przystawki albo jako przekąska do kieliszka wina. Smakosze ryb mogą wykonać z powodzeniem pastę kanapkową z tuńczyka, oliwkami i cebulą. Często kanapki są doprawiane sosem czosnkowym aioli, który podkreśla smak.

Tworząc naszą galerię staraliśmy się zebrać zarówno szybkie i proste sposoby na kanapki, jak i te wymagające trochę więcej pracy. Jednocześnie zależało nam, aby kanapki oferowały bogaty smak i ciekawe zestawienia składników.  W naszej galerii znajdziecie przepisy na kanapki zarówno dla miłośników mięsa na różne sposoby, jak i dla tych, którzy lubią połączenie warzyw z rybą. Nie zapomnieliśmy o porcji warzyw, które koniecznie muszą znaleźć się w każdej kanapce.

Tworząc nasza galerię staraliśmy się zebrać zarówno szybkie i proste dania, jak i te wymagające trochę więcej pracy, ale jednocześnie oferujących bogaty smak i ciekawe zestawienia składników.  W naszej galerii znajdziecie przepisy na kanapki zarówno dla miłośników mięsa na różne sposoby, jak i dla tych, którzy lubią połączenie warzyw z rybą. Nie zapomnieliśmy o porcji warzyw, które koniecznie muszą znaleźć się w każdej kanapce.

Jeśli szukacie pomysłów na kanapki z mięsem, koniecznie zobaczcie naszą galerię z pomysłami na wędliny domowe. Dzięki własnoręcznie przyrządzonemu mięsu takie śniadanie będzie wyjątkowe!

Jeśli jeszcze Wam mało, zajrzyjcie do naszej galerii Pasta do chleba na wiele sposobów - tak tez znajdziecie wiele pomysłów na sycące dodatki do kanapek.