Jajka przepiórcze zaskakują smakiem i wyglądem. To najdelikatniejsze z jajek dostępne na rynku. Podczas przygotowania dań z jajkami przepiórczymi, należy być ostrożnym. Chwila nieuwagi i nie otrzymamy jajek na miękko. Podpowiadamy jakie właściwości i zastosowanie mają jajka przepiórcze.


Jajka przepiórcze — właściwości


Jajka przepiórcze zawierają mniej tłuszczu i prawie wcale nie mają cholesterolu, a więc mogą je jadać osoby z chorobami serca. Są również bogatym źródłem żelaza, karotenu i witamin z grupy B, jest też w nich wyjątkowo dużo łatwo przyswajalnego fosforu. Jajka przepiórcze z powodzeniem mogą jadać osoby mające astmę, anemię, problemy z ciśnieniem krwi, bóle głowy i cukrzycę oraz cierpiące na schorzenia wątroby, nerek i wrzody żołądka. Powinny być stałym elementem diety małych dzieci, osób starszych i tych wszystkich, u których występują niedobory miedzi. Warto wiedzieć, że jajka przepiórcze nie uczulają, a ich białko ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Stąd powszechne przekonanie, że nadają się dla alergików. Jajka przepiórcze powinny też włączyć do swojego menu osoby zestresowane – działają bowiem antydepresyjnie, poprawiają samopoczucie i dodają energii. Jajka przepiórcze uważane są także za afrodyzjak.


Jajka przepiórcze – gotowanie i cena


Jajka przepiórcze mają delikatną strukturę. Nie potrzebują długiego czasu gotowania tak jak jajka kurze. Aby przygotować jajka przepiórcze na miękko, należy je gotować przez 1 minutę od momentu umieszczenia we wrzątku. Natomiast jajka przepiórcze na twardo będą gotowe po 3 minutach od włożenia do wrzącej wody. Surowe można przechowywać w lodówce aż 3 miesiące. Cena jajek przepiórczych waha się od 8 do 10 złotych za 18 sztuk.


Jajka przepiórcze – przepisy


Jajka przepiórcze można podawać tak samo, jak jajka kurze. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek. Sałatka z jajek przepiórczych to sposób na interesującą przystawkę. Natomiast jajka przepiórcze faszerowane można zaserwować podczas spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Nie muszą być podawane jedynie podczas śniadania wielkanocnego. Choć wtedy spełniają również funkcję dekoracyjną. Jajka przepiórcze mają niezwykle wyrafinowany smak. Nawet popularna jajecznica nabierze nowego wyrazu. Można przygotowywać różne dania z jajek, takie jak koreczki z jajek przepiórczych, szaszłyki z jajek przepiórczych, a nawet biszkopt. Miłośnicy mięsnych smaków przyrządzą kotlety mielone z jajkiem przepiórczym.

Jajka przepiórcze marynowane w burakach

18 jajek przepiórczych

250 ml soku z buraków

sałata lodowa

3 łyżki sosu tatarskiego

Jajka przepiórcze marynowane w burakach – przygotowanie:

Na początek jajka należy gotować przez 3 minuty. Następnie trzeba włożyć do soku z buraków i marynować 24 godziny (nie dłużej, by żółtka się nie zabarwiły). Kolejnym krokiem jest wyjęcie jajek przepiórczych z soku, obranie i przekrojenie na pół. Na koniec układamy na liściach sałaty i dekorujemy sosem tatarskim.

Zamiast soku można użyć 250 ml koncentratu zagotowanego z 250 ml octu winnego i 250 ml wody.

Zatem przygotowując danie zawierające jajka przepiórcze zachwycimy domowników. Warto po nie sięgać szczególnie podczas świąt i uroczystości rodzinnych.