Większość z nas jadalne kasztany kojarzy z Paryżem i słynnym placem Pigalle, gdzie ponoć miały być sprzedawane te najlepsze. W stolicy Francji grzechem jest nie spróbować podawanych w papierowym rożku kasztanów, które parzą palce i języki w jesienne wieczory.

Jadalne kasztany - surowe i pieczone

Kupując kasztany, tak samo jak w przypadku orzechów sprawdźmy czy nie są zawilgocone lub spleśniałe. Zapakujmy je w papierową torebkę i przechowujmy w chłodnym miejscu lub lodówce.

Co ciekawe, jadalne kasztany zawierają dużo cennych dla naszego organizmu składników. Są bogatym źródłem witaminy C i białka, zawierają też skrobię, sporo żelaza i magnezu. 

Jak je jeść? Przede wszystkim warto wiedzieć, że można je jeść na surowo bez szkody dla zdrowia. Najlepiej jednak smakują pieczone, w tej formie jemy je jako przekąskę albo dodatek do potraw. Pieczone kasztany przygotowuje się niezwykle szybko - wystarczy lekko naciąć skórkę i piec je w piekarniku ok. 20-25 minut. Potem możemy je obrać i posypać solą.  

Do czego jadalne kasztany?

Jadalne kasztany mają charakterystyczny, delikatnie orzechowy smak i dość mączystą strukturę, dlatego pewnie nie wszystkim przypadną do gustu. Świetnie natomiast sprawdzą się jako baza do kremu z dodatkiem wanilii, którym możemy smarować kanapki lub dodać do ciasta. 

Kasztany dobrze zagrają w różnego rodzaju deserach. Zróbmy tort kasztanowiec z kremem z kasztanów, a jeśli chcemy, żeby smak był bardziej wyrazisty, użyjmy mąki kasztanowej do upieczenia spodów. Warto również spróbować zupy z kasztanów i orzechów, z dodatkiem kaszy manny.

Jeśli wolimy bardziej wytrawne smaki, zróbmy pieczone pomidory faszerowane makaronem i kasztanami lub pieczone udka z kurczaka z kasztanami

Jadalne kasztany z pewnością będą ciekawym dodatkiem lub smaczną przekąską i zaskoczą naszych domowników swoim oryginalnym smakiem. Polubmy je zwłaszcza jesienią - są nie tylko smaczne, ale i zdrowe!