Groszek cukrowy - jedz razem ze strąkami

Groszek cukrowy to odmiana groszku zielonego. W przeciwieństwie do innych odmian można jeść go w całości - nie tylko zielone ziarenka, ale również strączki. Skórka jest jędrna i chrupiąca, co jest zdecydowanie znakiem szczególnym groszku cukrowego. Groszek cukrowy w sezonie, czyli od czerwca do lipca, z łatwością kupimy na straganach i bazarkach. Możemy go również uprawiać na działce lub balkonie - regularne nasłonecznienie i umiarkowane podlewanie zapewnią mu wzrost, a nam dorodne zbiory. 

Groszek cukrowy - właściwości zielonych strączków

Groszek cukrowy to nie tylko charakterystyczny smak, ale przede wszystkim szereg wartości odżywczych. Znajdziemy w nim dawkę witaminy C (100 g groszku pokrywa 50% dziennego zapotrzebowania) witaminę E, zwaną witaminą młodości i rzadko występującą w warzywach witaminę K oraz witaminy z grupy B. Groszek dostarcza też porcji fosforu, wapnia i żelaza. Warto wiedzieć, że groszek cukrowy jest niskokaloryczny – porcja 100 g to jedynie 25 kalorii (kcal). Groszek cukrowy ma sporo błonnika, dzięki któremu regularnie jedzony pozytywnie wpływa na nasz układ pokarmowy. Nie należy z nim jednak przesadzać! Groszek cukrowy nie jest polecany w nadmiernych ilościach diabetykom.

Groszek cukrowy - jak gotować groszek?

Groszek cukrowy kusi delikatnie słodkim smakiem i chrupkością. Przed zjedzeniem należy go dokładnie umyć i odciąć końcówki strączków. Groszek cukrowy pysznie smakuje na surowo, ale można go podgotować al dente lub zblanszować. Aby zachować ładny kolor groszku cukrowego, do gotującej się wody należy dodać odrobinę kwasku cytrynowego lub sok z cytryny. Poleca się też gotować groszek cukrowy na parze lub bezpośrednio w zupie, którą podamy albo jednogarnkowej potrawce. W galerii 22 przepisy na dania z groszkiem cukrowym.