Powiedzmy sobie szczerze - zwykle mówiąc o gofrach mamy na myśli te z bitą śmietaną i owocami. Wybraliśmy jednak przepisy, które udowadniają, że gofry są też pyszne na słono.  

Klasyczne gofry w nowej odsłonie

Jeśli chcecie poeksperymentować z goframi, zacznijcie od wariacji na temat podstawowego przepisu. Ciasto na gofry jest w zasadzie takie samo, bez względu na to, czy robimy gofry słodkie czy gofry wytrawne. Przygotujmy je z mąki pszennej lub pełnoziarnistej (będą nieco zdrowsze) - sprawdźcie nasze patenty na ciasto na gofry. Dodatki sprawią, że nasze gofry mogą być naprawdę sycącym posiłkiem. 

Połóżmy na nie plaster bekonu i jajko sadzone lub potraktujmy jak rodzaj kanapki - między dwa gofry włóżmy ulubione kanapkowe dodatki, np. kawałek upieczonego kurczaka, liść sałaty i plasterek pomidora. 

Lubicie odważne połączenia smaków? Spróbujcie zrobić gofry z wędzonym pstrągiem i warzywami.

Gofry z ziemniaków, kalafiora, cukinii 

Poza klasycznym ciastem, możemy zrobić ciasto na bazie warzyw. Dodajmy do ciasta rozdrobnionego kalafiora, cukinię lub pomidory. Znudziły się wam klasyczne placki ziemniaczane? Przygotujcie ich gofrową wersję. Takie gofry najlepiej podawać z domowym sosem pieczarkowym - smakują obłędnie!

Do gofrownicy możemy też włożyć... kotlety. Płaski kawałek karkówki lub schabu upiecze się w gofrownicy tak samo dobrze jak w piecu czy na patelni, a będzie wyglądał efektowniej z malowniczą kratką. Świetnym dodatkiem, zarówno do gofrów mięsnych, jak i tych bardziej tradycyjnych jest jajko, sadzone albo w koszulce. Po przekrojeniu żółtko powinno smakowicie rozpłynąć się na gofrach, tworząc sos.