Wszyscy lubimy chleby z pięknie wypieczoną skórką, pachnące ziołami pieczone ziemniaki czy aromatyczne mięsa. Ich przygotowanie może ułatwić garnek rzymski. Warto go kupić, jeśli często korzystacie z piekarnik - znacznie ułatwi wam pracę.

Co to jest garnek rzymski?

Garnek rzymski nie do końca przypomina garnki, które znamy ze współczesnych kuchni. Dużo bardziej podobny jest do naczynia żaroodpornego - ma zresztą podobne zastosowanie. Garnek rzymski nawiązuje do naczyń używanych w starożytnym Rzymie. Zwykle jest zrobiony z gliny, dość płaski i szeroki, często zaopatrzony w uchwyty, ułatwiające przenoszenie i pokrywkę. Współczesne garnki rzymskie są pokryte specjalną, porowatą powłoką, która chłonie płyny. Dzięki temu nie musimy do gotowania w garnku rzymskim używać tłuszczu - potrawy będą dusić się we własnym sosie. To idealny patent na soczyste mięsa i jędrne warzywa, nie ma szans, żeby się przypaliły czy rozmiękły. 

Jak używać garnka rzymskiego?

Garnek rzymski jest niezwykle prosty w obsłudze. W przypadku gulaszu czy pieczonego mięsa, wystarczy włożyć wszystkie składniki do środka i pozwolić im powoli piec się w piecu - garnka używamy tylko i wyłącznie w piekarniku. Wkładamy go do piekarnika, kiedy jeszcze nie jest rozgrzany, ponieważ nagłe zmiany temperatury mogą spowodować, że garnek pęknie. Garnek rzymski trzeba do pieczenia odpowiednio przygotować. Przed użyciem należy namoczyć go w wodzie przez około pół godziny. Dzięki temu, w trakcie pieczenia woda, która wsiąknęła w ścianki zacznie parować, a nasze danie powoli będzie dusić się pod parą. 

Garnek rzymski wymaga także odpowiedniej pielęgnacji po użyciu. Kiedy już wyciągniemy z niego całą potrawę, musimy delikatnie go umyć. Nie używamy detergentów - jak już wspominaliśmy materiał, z którego zrobiony jest garnek rzymski chłonie płyny, więc najlepsza do jego umycia będzie po prostu sama woda. Nie powinniśmy mieć problemu z jego wyczyszczeniem, ponieważ dzięki procesowi parowania, nie ma ryzyka, że potrawy przywrą do powierzchni garnka. Przed schowaniem go do kuchennej szafki pozwólmy mu dobrze wyschnąć. 

Garnek rzymski - upieczesz w nim chleb i zrobisz gulasz

Garnek rzymski to naczynie uniwersalne - nadaje się do przygotowywania bardzo wielu potraw. Co ważne, ponieważ możemy znacznie ograniczyć ilość używanego do dań tłuszczu, potrawy z garnka rzymskiego są niskokaloryczne i zdrowe. Jednocześnie, aby zrobić danie w garnku musimy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ zwykle pieczenie trwa co najmniej dwie godziny. Na szczęście potrawy robią się właściwie same, bez naszego udziału. 

Garnek rzymski świetnie nadaje się do pieczenia chleba czy ziemniaków - ponieważ jednak jego działanie opiera się na parowaniu, aby uzyskać chrupiącą skórkę, trzeba zdjąć pokrywkę na kilkanaście minut przed końcem pieczenia. W garnku możemy też upiec np. ciasto drożdżowe.

Garnek będzie także dobry do przygotowania dań jednogarnkowych - gulasze, fasolka po bretońsku czy bigos zyskają w nim niepowtarzalny smak i aromat.