Kuchnia wegetariańska to nie tylko nie jedzenie mięsa. Mniej restrykcyjni wegetarianie od czasu do czasu sięgają po ryby. Jednak należy pamiętać, że nie jest to regułą. Dania wegetariańskie coraz śmielej korzystają ze składników używanych w kuchniach świata. Jednak podczas gotowania dań wegetariańskich warto posłużyć się zasadą lokalności i sezonowości. Wtedy dania będą zachwycać smakiem, aromatem i apetycznym wyglądem. 

Dania wegetariańskie

Dania jarskie to szeroki wachlarz kulinarnych możliwości. Wegetarianizm bazuje na różnorodnych owocach, warzywach, kaszach, zbożach, roślinach strączkowych i produktach odzwierzęcych takich jak np.: masło, sery i jajka. Czerpiąc z azjatyckich inspiracji, wegetarianie sięgają po tofu lub tempeh otrzymywanego z soi, oraz seitanu (będącego produktem powstałym z glutenu pszennego). Kuchnia roślinna to już nie tylko sałatki wegetariańskie. Obecnie, dania wegetariańskie zaskakują pomysłowością i odważnym łączeniem smaków, struktur i konsystencji. Od kilku lat w restauracjach i sklepach spożywczych rozgościły się burgery roślinne na bazie soi, kasz np.: jaglanej i gryczanej, oraz roślin strączkowych np.: ciecierzycy i soczewicy.

Wegetariańskie śniadania

Śniadanie to dobry początek na dzień pełny wegetariańskich pyszności. Omlety z dodatkiem chrupiących warzyw np. smażonej cukinii i pieczarek staną się pożywnym posiłkiem, który rozgrzeje w chłodniejsze dni. Innym sycącym przepisem na wegetariańskie śniadanie, będzie owsianka z masłem orzechowym i bananem. Mleko krowie możecie zastąpić ulubionym napojem roślinnym np. napojem migdałowym lub napojem sojowym. Jeśli nie wyobrażacie sobie śniadania bez kanapek to najprostszym pomysłem będzie przygotowanie pasty kanapkowej na bazie twarożku np.: greckiej pasty do kanapek. Albo w wersji roślinnej jako twarożek z nerkowców. Takie smarowidło, sprawdzi się jako słodki deser, a także w wersji wytrawnej stanie się przekąska w ciągu dnia. Natomiast wegetariańska kanapka może być o wiele bardziej sycąca, gdy wypełnimy ją świeżymi warzywami i kotlecikami sojowymi.

Obiad wegetariański

Bezmięsny piątek można wprowadzać częściej niż raz w tygodniu. Przepisy na obiady wegetariańskie to propozycje na treściwe i bogate w witaminy posiłki. Wiele z nich swoim smakiem sprawią, że w ogóle nie zatęsknicie za mięsnymi dodatkami. Zapiekanka wegetariańska z cukinią, z ryżem i mozzarellą będzie sycącym, szybkim daniem obiadowym. Dla miłośników tradycyjnych smaków kuchni polskiej, nie lada gratką stanie się wegetariański bigos. Smak został lekko podrasowany sosem sojowym oraz zieloną soczewicą. Kolejnym daniem, wywodzącymi się z tradycyjnej kuchni polskiej są gołąbki. Gołąbki wegetariańskie nadziewane są najczęściej kaszą gryczaną i grzybami. Wegetariański gulasz to z kolei pomysł na wzmacniające danie na chłodniejsze dni. Obiad wegetariański to także sięganie po produkty wywodzące się z kuchni orientalnej. Na przykład po grzybki mun, po makaron ryżowy, gryczany makaron soba oraz wiele rodzajów olejów, octów i sosów nadających azjatycki sznyt. Orientalne dodatki charakteryzują się uzależniającym, piątym smakiem – umami oraz obfitością białka, błonnika i witamin. Sprawdźcie w galerii jakie 24 przepisy  zebraliśmy na wegetariański obiad.

Zobacz także:  Obiad wegetariański - 22 przepisy na dania bez mięsa