Ponieważ jedna galeria z przepisami na rabarbar na słodko to dla nas zbyt mało, postanowiliśmy przygotować kolejne zestawienie, w którym znajdziecie aż 18 przepisów na ciasto z rabarbarem! Z pewnością znajdziecie tu coś dla siebie, nawet jeśli niejedno ciasto rabarbarowe już piekliście. 

Pomysłów na rabarbar jest całe mnóstwo – prosty placek z rabarbarem, tarta z rabarbarem, ciasto z budyniem waniliowym i rabarbarem, który przełamuje kwaśność tego warzywa, i wiele, wiele więcej. Bo rabarbar, który właściwie jest warzywem, niejedno ma imię i doskonale łączy się z różnymi składnikami – bezową pianką, truskawkami, masą serową czy chrupiącą kruszonką. To sprawia, że możemy komponować je na różne sposoby, tworząc pyszne kombinacje smakowe.

 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Najpopularniejsze, jeśli chodzi o ciasto z rabarbarem, jest bez wątpienia drożdżowe z rabarbarem. Czemu tak je lubimy? Bo łączą się w nim przeróżne struktury. Puszyste, lekkie ciasto drożdżowe, które przy odrywaniu listkuje się, idealnie pasuje do miękkich kawałków rabarbaru i chrupiącej kruszonki. Te trzy składniki doskonale się uzupełniają, tworząc wypiek, który powinien pojawić się w każdym domu, kiedy sezon na rabarbar trwa w najlepsze. I pamiętajcie, by podać do niego szklankę mleka, to swoista kropka nad i!

Co więcej, jeśli znudziło Wam się klasyczne ciasto z rabarbarem, zawsze można je wzbogacić. Bo dodatek truskawek do rabarbaru to jeszcze wyższy poziom słodkiej rozpusty. Aby uniknąć nudy, ciasto drożdżowe z rabarbarem można zamiast kruszoną posypać płatkami migdałowymi. Część mąki w kruszonce zamienić na wiórki kokosowe, które również nadadzą wspaniałego aromatu.

 

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Boicie się ciasta drożdżowego, ale marzy Wam się ciasto z rabarbarem i kruszonką? Nie wszystko stracone! Bo taki słodki wypiek można też przygotować na przykład z ciasta kruchego. Klasyczna tarta z rabarbarowym nadzieniem i masą chrupiącej kruszonkowej czapy na wierzchu z pewnością przypadnie Wam do gustu. I co  najważniejsze jest prostsza, łatwiejsza i szybsza do przygotowania niż drożdżowe wypieki.

Kruche ciasto jest łatwe do przygotowania. Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z tartami, wykorzystajcie klasyczną proporcję składników do kruchego ciasta – 3:2:1. Czyli 3 porcje mąki (300 g), 2 porcje masła (200g) i 1 porcja cukru (100 g).

Wystarczy zagnieść wszystkie składniki ciasta, schować je do lodówki na 30 minut, a następnie wyłożyć nim foremkę. Pamiętajmy, by część ciasta odłożyć na wierzch – posłuży nam jako kruszonka. Ciasto podpiekamy w piekarniku i wykładamy na nie pokrojony rabarbar. Do niego możemy dodać ulubione dodatki – ziarenka z laski wanilii, mielone migdały, wodę z kwiatów pomarańczy. Jeśli marzy nam się bardziej wykwintne ciasto z rabarbarem i kruszonką, ugotujmy budyń, i wystudzony wylejmy na kruchy spód, a na to ułóżmy rabarbar. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce i posypujemy nim wierzch tarty z rabarbarem. Zapiekamy, aż kruszonka zezłoci się.

 

Ciasto ucierane z rabarbarem

To ciasto to chyba najprostszy i najmniej angażujący rabarbarowy wypiek. Bo przecież wystarczy tylko połączyć ze sobą składniki suche, w drugiej misce składniki mokre, wymieszać wszystko na puszystą masę i dodać rabarbar.  Nie ma obawy, że komuś to nie wyjdzie, wiec jeśli nie czujecie się pewnie w pieczeniu słodkości, to ciasto z rabarbarem jest stworzone dla Was!

Ale pomysłów na taki prosty wypiek jest jeszcze więcej. Bo najprostsze ciasto ucierane może zmienić się w pyszne ciasto z rabarbarem i budyniem tylko dzięki dodatkowi jednego składnika.

Jeśli chcecie jeszcze pokombinować, polecamy przygotować spód z ciasta ucieranego, na nie wyłożyć warstwę budyniu i posypać hojnie rabarbarem. Na wierzch należy zetrzeć ciasto kruche, które po upieczeniu będzie kruche i chrupiące. Takie różne połączenia tekstur zawsze zachwycają!

 

A jeśli ciasto z rabarbarem to dla Was za mało, wypróbujcie przepis na kompot z rabarbaru. Poczytajcie też o naszych niebanalnych pomysłach na przetwory z rabarbaru, i zobaczcie galerię "Przetwory z rabarbaru - 12 przepisów" by zachować jego smak na zimę ukryty w słoiczkach.