Ciasto jogurtowe z owocami to absolutny klasyk. Jemy je głównie w okresie letnim i uwielbiamy za przyjemną miękkość. Jaki jogurt do niego wybrać? Z jakimi owocami będzie najlepsze? Podpowiadamy!

Ciasto jogurtowe - wilgotne i pyszne

Jak sama nazwa wskazuje sekret ciasta jogurtowego tkwi w dodawanym do masy jogurcie. Jaki jogurt do ciasta jogurtowego będzie najlepszy? Postawmy na jogurt naturalny - przed zakupem sprawdźcie skład, niech w jogurcie nie będzie dodatku mleka w proszku czy cukru. Wybierzmy też jogurt o średniej gęstości. Jogurt grecki nie zawsze okazuje się dobrym pomysłem, ponieważ jest ciężki i może sprawić, że w naszym cieście pojawi się niepożądany zakalec.

Ciasto jogurtowe jest dobrą bazą, którą możecie dowolnie modyfikować. Warto spróbować dodać do niego kakao i zrobić ciasto jogurtowo-czekoladowe lub przyrządzić jogurtowy... piernik. Ciasto powinno być przyjemnie wilgotne w środku i miękkie. Będzie dobrą alternatywą dla ucieranych czy drożdżowych klasyków. 

Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasto jogurtowe z owocami kojarzy nam się przede wszystkim z latem. Dodajemy więc do niego owoce takie jka maliny, jagody czy porzeczki, świetnie sprawdzają się także morele, brzoskwinie czy śliwki. Jednak ciasto jogurtowe warto przygotować również jesienią czy zimą. Wtedy możemy dodać do niego jabłka lub pomarańcze. Owoce kroimy w cząstki lub plasterki, zwłaszcza owoce jagodowe warto dodatkowo obtoczyć w mące - nie opadną wtedy na spód ciasta. 

Co przygotować na wierzch ciasta? Naszym zdaniem najlepiej sprawdza się kruszonka lub kwaskowy, np. cytrynowy lukier. Możecie też posypać wierzch cukrem pudrem.