Churros to rodzaj słodkiej przekąski, która najczęściej przygotowywana jest od sylwestra przez cały karnawał. Churros przygotowywane są z ciasta parzonego, które przepuszczane jest przez worek foliowy z uciętym rożkiem. Dzięki temu uzyskuje się jednakowy wygląd. Dla uzyskania charakterystycznego żłobionego kształtu warto korzystać z rękawa cukierniczego i ozdobnej końcówki w kształcie przypominającym gwiazdkę. Takie churros zbliżone są do pączków. Choć ciasto z którego jest wykonane przypomina ciasto ptysiowe. Wtedy wyglądem bliżej im do popularnych ptysi. Hiszpańskie churros często podawane są z płynną czekoladą. A nawet oprósza cynamonem. Jeżeli nie chcecie trzymać się wiernie przepisu sięgnijcie po polskie churros z mascarpone. Albo zróbcie churros w białej czekoladzie.

Churros jak zrobić?

Aby przygotować churros należy rozpuścić wodę z solą i skórkami cytrusów. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Następnie dodajemy mąkę i cynamon. Mieszamy dokładnie łyżką. Aż nie będzie miało grudek, stając się jednolitą masą. Mieszamy przez 10 minut, aż wystygnie. Następnie dodajemy jajka. Jedno po drugim, cały czas mieszając. Warto pamiętać, że przestudzona masa zapobiegnie ścięciu się białka. Gotowe ciasto na churros przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy podłużne kawałki o długości około 10 cm. Kładziemy je wprost na gorący olej i smażymy z obu stron. Obsypujemy cukrem z cynamonem i rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Ciekawostką jest, że churros po przekrojeniu ma kształt gwiazdy. W Hiszpanii churros można kupić w lokalach określanych churreria. Warto wspomnieć, że churros największą popularnością cieszy się w pierwszy dzień nowego roku. Uważa się, że zjedzenie churros w tym dniu przynosi szczęście.

Hiszpańskie churros  - jaka czekolada?

Jaką czekoladę wybrać do maczania churros? Najlepsza będzie czekolada stanowiąca wytrawny kontrast smakowy do chrupiących, hiszpańskich pączków. Do tego nada się gorzka czekolada do churros o minimalnej 70 % zawartości kakao. Przepis na churros na ogół zawiera dużo cukru i tłuszczu. Czekolada zrównoważy słodki smak churros i wzbogaci cynamonową posypkę.  Czekolada do gotowania będzie idealnie smakować z hiszpańskimi pączkami. Charakteryzuje się ona wysoką zawartością kakao, przynajmniej 70 %. Podczas podgrzewania łatwo się rozpuszcza tworząc gładką i jednolita polewę czekoladową. Ponadto z takiej czekolady zrobicie nie tylko krem do maczania churros, ale wykorzystacie ją do robienia ciast i deserów. Do churros sprawdzi się także czekolada deserowa, która podkreśli słodycz hiszpańskich smakołyków. Czekolada deserowa jest słodsza od gorzkiej wersji. Jednak nie można jej przypisać słodkości mlecznej czekolady. Churros może być również wzbogacone smakowo, jeżeli użyjemy czekolad wykraczających poza popularny zestaw smaków. Sięgnijcie po czekoladę z kawałkami chilli, po tabliczki z solą morską i karmelem, po czekolady z ziarnami kawy albo czekoladę z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczy. Churros z taką czekoladą z pewnością zachwyci gości. Ciekawostką będzie podawanie churros z rozpuszczoną różową czekoladą na bazie kakaowca Ruby. Różowa tabliczka czekolady przemienia się w błyszczące, koralowe smarowidło. Szczególnie spodoba się dzieciom, które zachwycą się niecodziennym smakiem.

Jeżeli nie chcecie maczać churros w rozpuszczonej czekoladzie, to zainwestujcie dobrej jakości kakao lub sproszkowaną czekoladę do picia. Kubek napoju również będzie dobrym połączeniem do przegryzania chrupiących churros. Dodatkowo może stać się to dodatkową okazją do kulinarnych podróży. Wystarczy, że wybierzecie kakao z ziaren z różnych stron świata: od Ghany, przez Etiopię na Madagaskarze kończąc.