Chłodnik owocowy można przygotować ze wszystkich owoców. Najlepiej wykorzystywać oczywiście te sezonowe – pełne słońca, smaku i witamin. Nie trzeba zbyt wielu dodatków, bo same owoce są na tyle pyszne, że nie trzeba zbytnio ich dosładzać i zmieniać ich smaku. Warto łączyć owoce ze świeżymi ziołami np. miętą albo melisą. Ponadto chłodnik owocowy warto podać z pokrojonym w plastry naleśnikiem lub ryżem. 

Chłodnik owocowy - z czego zrobić?

Choć my oczywiście polecamy eksperymentowanie, łączenie składników i podbijanie smaków dodatkami – przyprawami, świeżymi ziołami czy zestawiając różne owoce ze sobą. Na przykład chłodnik truskawkowy świetnie łączy się ze skórką cytrynową czy arbuzem, wiśnie idealnie komponują się ze świeżym imbirem, natomiast chłodnik z arbuza będzie pyszną zupą, jeśli połączymy go z malinami.

Choć wielu osobom chłodnik owocowy przypominać może kompot, nasze przepisy to dowód na to, że taka zupa może być jednocześnie orzeźwiająca, jak i treściwa. Kremowa, owocowa zupa, podbita śmietanką czy jogurtem z makaronem to danie, które w upalne dni nasyci nas na długo!