Przygotowywanie burgerów wymaga zadbania o kilka elementów. Zaczynając od bułek, przez mięso po odpowiednie dodatki.

Upiecz bułki

Bułki do burgerów najlepiej upiec samodzielnie. Posypane sezamem będą smakować znakomicie z mięsem i warzywami. W sklepach znajdziemy wiele wariantów paczkowanych bułek do burgerów - zwykle są jednak napakowane konserwantami i zwyczajnie niesmaczne. Dobrą opcją będzie natomiast kupienie bułek burgerowych w lokalnej piekarni.

Wybierz dobre mięso

Do burgerów dobrze nadaje się mięso wołowe lub wieprzowo-wołowe. Unikajmy mięsa już zmielonego, ponieważ trudno orzec, czy jest dobrej jakości. Do mięsa nie dodajemy jajka, a jedynie przyprawy, czosnek i cebulę. Jeśli chcemy, żeby nasz burger nie był zbyt ciężkostrawny, zastąpmy mięso wieprzowe czy wołowe, drobiem. Mielimy mięso kurczaka lub indyka i formujemy krążki. Warto pamiętać, że mięso drobiowe będzie gotowe szybciej niż wieprzowe i wołowe - uważajmy, żeby go zbytnio nie wysuszyć na patelni. Ciekawym pomysłem jest też zrobienie burgerów z rybą.

Mięso mielone smażymy na grillu lub patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu. Kiedy nasze kotlety będą już gotowe, na wierzchu każdego połóżmy plasterek sera. Roztopi się, tworząc smaczną serową warstwę. Po zdjęciu z patelni dajmy mięsu chwilę odpocząć na papierowym ręczniku.

Skomponuj dodatki

Niektórzy uważają, że składanie burgera to wyższa szkoła jazdy. Kompozycji smakowych jest bardzo dużo. Możemy zaufać klasyce i dodać do bułki sałatę, pomidora, ogórka i sos. Zachęcamy jednak do eksperymentów! Spróbujmy burgera z fetą i oliwkami, burgera z camembertem i żurawiną lub burgera z tzatzikami. Śmiało korzystajmy też z sezonowych warzyw i innych pomysłów na sos, np. sos tatarski. W maju do burgera dołóżmy podsmażone szparagi, z kolei w październiku kawałki dyni. Dania na grilla w postaci burgerów dają pole do popisu!

Zobacz też: najlepsze sałatki na grilla