Przygotowywanie burgerów wymaga zadbania o kilka elementów. Zaczynając od bułek, przez mięso po odpowiednie dodatki.

Upiecz bułki

Bułki do burgerów najlepiej upiec samodzielnie. Posypane sezamem będą smakować znakomicie z mięsem i warzywami. W sklepach znajdziemy wiele wariantów paczkowanych bułek do burgerów - zwykle są jednak napakowane konserwantami i zwyczajnie niesmaczne. Dobrą opcją będzie natomiast kupienie bułek burgerowych w lokalnej piekarni.

Wybierz dobre mięso

Do burgerów dobrze nadaje się mięso wołowe lub wieprzowo-wołowe. Unikajmy mięsa już zmielonego, ponieważ trudno orzec, czy jest dobrej jakości. Do mięsa nie dodajemy jajka, a jedynie przyprawy, czosnek i cebulę. Jeśli chcemy, żeby nasz burger nie był zbyt ciężkostrawny, zastąpmy mięso wieprzowe czy wołowe, drobiem. Mielimy mięso kurczaka lub indyka i formujemy krążki. Warto pamiętać, że mięso drobiowe będzie gotowe szybciej niż wieprzowe i wołowe - uważajmy, żeby go zbytnio nie wysuszyć na patelni. Ciekawym pomysłem jest też zrobienie burgerów z rybą.

Mięso smażymy na grillu lub patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu. Kiedy nasze kotlety będą już gotowe, na wierzchu każdego połóżmy plasterek sera. Roztopi się, tworząc smaczną serową warstwę. Po zdjęciu z patelni dajmy mięsu chwilę odpocząć na papierowym ręczniku.

Skomponuj dodatki

Niektórzy uważają, że składanie burgera to wyższa szkoła jazdy. Kompozycji smakowych jest bardzo dużo. Możemy zaufać klasyce i dodać do bułki sałatę, pomidora, ogórka i sos. Zachęcamy jednak do eksperymentów! Spróbujmy burgera z fetą i oliwkami, burgera z camembertem i żurawiną lub burgera z tzatzikami. Śmiało korzystajmy też z sezonowych warzyw. W maju do burgera dołóżmy podsmażone szparagi, z kolei w październiku kawałki dyni. 

Zobacz też: najlepsze sałatki na grilla