Najpopularniejszym daniem, do przygotowania którego potrzebna jest botwina, jest chłodnik. Ale niech nie zmyli Cię tylko ta jedna potrawa! Bo botwinka to wiele więcej możliwości. I jesteśmy pewni, że przepisy, które zebraliśmy w naszej galerii, zaskoczą Cię i zachęcą do wykorzystania młodych buraków na różnorakie sposoby.

A jakie to smakowite sposoby? Na przykład intensywnie fioletowa tarta botwinkowa, pieczone placki, w których botwina łączy się z cukinią, tzatziki i twarożek. Jeszcze Ci mało? Proszę bardzo, mamy więcej przepisów.

Jako, że młode buraczki są w całości jadalne, zachęcamy do wypróbowania makaronu z listkami botwinki i kotletów jajecznych z tymi liśćmi. Nie zapomnijcie pierogach, sałatce, a nawet risotto! Gwarantujemy, że każde danie to idealna celebracja sezonu, w którym na straganach króluje botwina!